Kék hírek, bulvár

2016.08.19. 18:53

Azt hitte, nyer, ha feltölt néhány telefonkártyát. Nagyot tévedett...

Címkék#oroszlány

Egy 59 éves oroszlányi férfi tett bejelentést a rendőrségen, miután ismeretlen tettesek több tízezer forinttal megkárosították.

kemma.hu

Elmondása szerint egy ismeretlen férfi kerete meg őt telefonon azzal, hogy egy nyereményjáték során több százezer forintot és további ajándékot is nyert, de a nyereményösszegét csak akkor tudja átvenni, ha előzetesen néhány banki tranzakciót végrehajt. A későbbi sértett ezt követően azonnal a bankfiókjába sietett, hol több átutalást hajtott végre – az ismeretlen utasításainak megfelelően, amelyek során különböző mobiltelefonszámok egyenlegét töltötte fel. 

Hasonló esetek elkerülése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintők és elővigyázatosak! Emellett kérik, hogy ha az alábbi trükkökkel találkoznak vagy valaki gyanús, értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy 112-es számokon!

A már említett telefonos átverés mellett bajba jutott hozzátartozóról is gyakorta hazudnak a csalók. Gyakori,  hogy az unoka, hyermek ismerősének adják ki magukat és pénzt kérnek, állítva, hogy a rokon kérte őket a közbenjárásra. Továbbra is előfordul, hogy pénzváltás útján próbálják meg kicsalni leendő áldozatuk pénzét a csalók. Legtöbb esetben nagy címletű bankjegy felváltásánál kérnek segítséget, majd elterelve a figyelmet, megfigyelve honnan is vette elő a pénzét a sértett, az otthon tartott készpénzt ellopják.

Az áldozattá válás elkerülhető az alábbi tanácsok megfogadásával is: kérjenek telefonon elérhetőséget, nevet, próbálják visszahívni a számot!

Ne utaljanak pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltsék fel ismeretlenek telefonegyenlegét! Ha személyesen jelennek meg ismeretlenek a lakásánál, házánál figyeljék meg alaposan, ha lehetősége van rá, írják fel a nevüket, gépkocsijuk rendszámát, me nyissanak azonnal ajtót az ismeretleneknek, ne engedjék be őket otthonukba!

Ha nem jelentkeztek nyereményjátékra, akkor hogyan is nyerhetnének? A nyereményjátékok nem úgy működnek, hogy előzetesen mobiltelefon-egyenlegeket kell feltölteni, vagy egyéb jogcímen nagyobb összeget kell átutalni. Magyarországon minden hivatalos játékot a szerencsejátékfelügyelet ellenőriz. Érdeklődjenek náluk is!
Soha ne adják ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyájuk számát, PIN-kódját, személyes adataikat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!