Kék hírek, bulvár

2015.11.24. 07:10

Brigetiótól a rendszerváltásig

Címkék#Tata

Tudományos műhelyek Komárom-Esztergom megyében címmel immár negyedik alkalommal szervezett helytörténeti konferenciát a Kuny Domokos Múzeum a tatai várban.

kemma.hu

A találkozón Schmidtmayer Richárd, a múzeum igazgatóhelyettes arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a következő évi múzeumi évkönyvbe szívesen várják helytörténeti tanulmányaikat. A régész-történész nem csak köszöntötte az előadókat, maga is hozott témát a konferenciára: a Kossuth téren folyó feltárásokról számolt be.

A tudományos seregszemlén hat szekcióban mintegy két tucat témát érintettek az előadók, igen gazdag történelmi-művelődéstörténeti-kulturális perspektívát bemutatva. Bartus Dávid (ELTE-BTK) a szőnyi ásatások, kutatások kapcsán a 2015-ös topográfiai kutatásokról számolt be Brigetio legiotáborában és katonavárosában. Felidézte azt is, hogy egy, a szintén itt talált, és a Nemzeti Múzeumban őrzött szőnyi törvénytáblánál régebbi darabot is találtak, de amforákat is, amelyeken még feliratokat is leltek. Szóba került, hogy ha minden a tervek szerint halad, jövő nyáron már a Klapka Múzeum tárlatát gazdagíthatja az egykori panónniai városból megmaradt bronzsisak is.

Galo Vilmos (Duna Menti Múzeum) a kiskoszmályi református ébredési mozgalom történetét elevenítette fel, kitérve a komáromi kötődésű Timóteus Szövetségre, amely a bibliaköri fiúkat összefogva jött létre. A szövetséget még a pedagógiai körökben elismert református gondolkodó, pedagógus, filozófus is nagyra tartotta, mert úgy vélte, hogy a magyar gondolkodásból nőtte ki magát.

Az előadások ezek mellett többek között érintették még a kommunista káderpolitikát, a rendszerváltozást, a tatai városi könyvtár online helytörténeti vetélkedősorozatát és Tatabánya, fotókkal alaposan dokumentált várossá válását a múlt század első felében.

kemma.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!