Kék hírek, bulvár

2014.12.12. 07:53

Kilós fukszokat vettek az elcsalt pénzből a tatabányai számlagyárosok - Fotó!

Tatabányai számlagyárat számoltak fel a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói. Az elcsalt adóból a bűnöző csoport irányítójának többek között luxusautóra és nemesfémekre is jutott. A számlagyárban érintett cégek 110 millió forint adóhiányt okoztak a költségvetésnek.

kemma.hu

Fiktív számlák kibocsátásával foglalkozott az a Komárom-Esztergom megyei cégláncolat, amelynek tagjait, cégvezetőit és a főszervezőjét lebuktatták a pénzügyi nyomozók.

Az eddigi adatok szerint az ügyben 43 olyan társaság érintett, amely számlát vásárolt a számlagyártól. Ezek a befogadó cégek a fiktív számlák alapján jogtalanul csökkentették a befizetendő áfájukat. Sőt, volt olyan gazdasági társaság, amely a fiktív számlát munkahelyteremtő támogatás igénybevételéhez használta fel. A számlakibocsátó cégek pedig adóminimalizáló tevékenységgel, újabb fiktív számlák beállításával csökkentették adójukat.

Az akcióban több mint százhúszan vettek részt, pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök, adórevizorok, IT szakemberekkel kiegészülve. Több mint hetven helyszínen történtek házkutatások, ahol könyvelési bizonylatokat és fiktív számlákat foglaltak le. Huszonnégy millió forint értékben ingatlant, gépkocsikat, ékszereket, befektetési aranyat, ezüstöt és készpénzt zároltak.

Az akció napján a pénzügyi nyomozók 17 gyanúsítottat és 21 tanút hallgattak ki.

A számlagyárat irányító elkövetőket és a könyvelőt előzetes letartóztatásba helyezte a Tatabányai Járási Bíróság. A gyanúsítottaknak költségvetési csalás bűntett miatt kell felelniük, tettükért akár nyolcévi szabadságvesztést is kaphatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!