Kék hírek, bulvár

2014.03.08. 08:44

Látni és látszani

Címkék#Tatabánya

Láthatóságot segítő eszközöket osztottak a tatabányai rendőrök gyalogosoknak és kerékpárosoknak.

kemma.hu

A hét közepén egy 20 éves férfi személygépkocsijával a Táncsics Mihály út egyik zebráján elgázolt egy, az úttesten szabályosan áthaladó 80 éves asszonyt. Az idős hölgyet a mentők kórházba szállították. A szomorú történet tanulsága, hogy a tavasz beköszöntével egyre nagyobb számban kell számítani az utakon a gyalogosok és a kerékpárosok megjelenésére, és emiatt jobban kell figyelnünk egymásra. 

A balesetmentes közlekedés érdekében elengedhetetlen, hogy a járművezetők mellett a gyalogosok és a két keréken közlekedők is betartsák a közúti közlekedés szabályait. A tavasz első hónapjában ugyan már egyre több a világos órák száma, de a korai sötétedés miatt ebben az időszakban is kiemelt figyelmet kell fordítani a láthatóságra. A kora esti órákban vagy éjszaka, korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellényt nem viselő gyalogosok és kerékpárosok fokozottabb veszélynek vannak kitéve a közúton, ezért a mellények viselése ilyenkor még nagyobb jelentőséggel bír.


 
A balesetek megelőzése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottság által indított „Látni és látszani” elnevezésű kampányhoz. A rendőrök 2013 őszén és telén több száz láthatóságot segítő eszközt osztottak szét a megyében a járművezetők, kerékpárosok és gyalogos között. A programot március 6-án folytatták a tatabányai egyenruhások.

A megyeszékhely több pontján, valamint Vértesszőlősön hívták fel a közlekedők figyelmét a láthatóság fontosságára. A rendőrök a gyalogosok és a kerékpárosok számára láthatósági mellényt, villogót, kerékpár lámpa szettet adtak, miközben felhívták a figyelmüket a közlekedési balesetek megelőzési lehetőségeire. A rendőrök kitértek a kerékpár kötelező tartozékaira, valamint a gyalogos közlekedés szabályaira.

Kiemelték, hogy a gyalogosan közlekedők közúton minden esetben haladjanak a forgalommal szemben, így jobban látják a szemből érkező járműveket és csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek az áthaladás biztonságosságáról. A kijelölt gyalogosátkelőhelyek közelében tartott figyelemfelhívó akció során mintegy 400 gyermek és felnőtt vehetett át különböző eszközöket az egyenruhásoktól, melyek a balesetmentes közlekedést segítik elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!