Kék hírek, bulvár

2012.12.23. 09:05

Másodfokú riasztás az ónos eső miatt

Az ország öt megyéjére, köztük Komárom-Esztergomra is narancssárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Az autópályán baleset történt, hó is nehezíti a közlekedést megyénkben.

kemma.hu

Vasárnap délutáni helyzetjelentés

Késő délután a Mosonmagyaróvár-Bakony-Paks-Dorog négyszögben többfelé nehezítette ónos eső a közlekedést, ettől nyugatra inkább eső esett, míg keleten-északkeleten havazott.

Tartós, több órás ónos esőre számíthatunk. A várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t. Az M1-es autópályán az 56-os kilométerszelvényben baleset történt vasárnap reggel, az egyik sávot lezárták. A megye nyugtai részét leszámítva mindenhol havasak az utak az Útionform tájékoztatása szerint, a hőmérséklet -4 és 0 fok között van.

Az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele. A Kárpát-medence kedvez az ónos eső kialakulásának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!