Kék hírek, bulvár

2012.08.29. 13:36

Nem nyomoznak tovább az oroszlányi szocialisták ellen

Elutasította a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Takács Károly – Oroszlány polgármesterének panaszát, aki azt kifogásolta, hogy az általa különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettéről tett feljelentés nyomán indult eljárást a rendőrség megszüntette.

Kemma.hu

– Az elutasításról rendelkező határozat ellen további jogorvoslatnak nincs helye – jelentette ki Miskolczi Ivett, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Mint ismeretes a főügyészség Takács Károly (Fidesz-KDNP) feljelentése nyomán 2011 júliusában rendelt el nyomozást az önkormányzat előző 12 évi gazdálkodásával kapcsolatban, amely a fideszes városvezetés első számú kampányígérete volt. Az átvilágítást az American Appraisal nevű független cég végezte. Megállapításaik nyomán feltételezhető, hogy legalább félmilliárd forintos veszteség érte a várost elhibázott, nem kellő körültekintéssel végrehajtott gazdasági ügyletek nyomán. Úgy, mint a kommunikációs kábelrendszer nem piaci áron történő értékesítésénél akár 180 millió-, az uszoda-felújítás svájci frank alapú lízing konstrukcióban 123,5 millió-, a Landford-beruházásnál 98,2 millió- , a Sárga-tömb bontásánál 26 millió-, az Almádia és Franna Kft-vel kötött szerződéseknél 33 millió forintos hátrányt állapított meg.

Az egyéves nyomozás után a rendőrség az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Az átvilágítás pozitív megállapítotásokat is tartalmazott: a város eszközállománya 2,1 milliárdról 10,4 milliárd forintra nőtt, az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. üzemi eredményei pedig a piaci 8-12 százalék helyett 9-18 százalékosak voltak.

A könyvvizsgálói jelentés elmarasztaló megállapításait a település korábbi vezetői akkor azonnal cáfolták. Székely Antal volt alpolgármester, az MSZP helyi elnöke azt mondta, hogy ha a jelentést egy Fidesz által irányított településről írták volna, akkor most „sikersztoriként lobogtatnák” a megállapításait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!