Kék hírek, bulvár

2010.01.04. 13:06

Robbanás a dorogi hulladékégetőben

Tizenkét tűzoltóautó érkezett a dorogi hulladékégetőhöz, azt egyelőre nem tudni, hogy került-e veszélyes anyag a levegőbe.

kemma.hu

A SARPI Dorog Kft. területén 12 óra 10 perckor robbant be egy 100 köbméteres, szennyvizeket tartalmazó tároló tartály - tudatja a vállalat közleményében. A balesetben a tartály teteje leszakadt, tartalma begyulladt, emiatt az üzem területén mintegy 5 percig fekete füst szállt fel. A tüzet az üzem saját tűzoltói 10 perc alatt, még a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltották. Személyi sérülés nem történt.

A tartályban lévő szennyvizek öt beszállítótól érkeztek. A baleset
keletkezésének okait még vizsgálják.
Információink szerint tizenkét tűzoltóautó, köztük hat fecskendős és hat speciálisan felszerelt jármű indult a helyszínre, a fővárosból pedig a vészhelyzet felderítő szolgálat indult Dorogra.

Nem került egészségre ártalmas anyag a levegőbe

Tavaly júniusban a negyedik hulladékfogadó bunkerben szintén volt egy robbanás, azóta ott egy olyan rendszert is kiépítettek, amely a beérkező anyagokból keletkező gázok, gőzök koncentrációját folyamatosan ellenőrzi.

Ahogy tavaly, úgy most sem került szennyező anyag a levegőbe. A katasztrófavédelem ügyeletén megtudtuk: tegnap műszeres méréseket folytattak a hulladékégetőnél, de nem állapították meg egészségre ártalmas anyag jelenlétét a levegőben.

A létesítményi tűzoltók jól „vizsgáztak”, tevékenyen részt vettek a tűz oltásában, amelyet aztán a hivatásosok átvettek. Még nekik is akadt dolguk bőven, hiszen a tartály hűtését, az esetleg újbóli berobbanást, a tűz újbóli kigyulladását ők akadályozták meg.

Utoljára 2009. júniusában történt robbanás az égetőműben: akkor az égetőtérben lépett kölcsönhatásba két anyag, s azok idézték elő a robbanást. 

A cég - honlapjának tanúsága szerint - veszélyes hulladékok komplex ártalmatlanításával, termékek és vámáruk biztonsági megsemmisítésével, szállításszervezésssel, gyűjtőedényzetek biztosításával és hulladékok előkezelésével, hasznosításával foglalkozik.

Ahogy tavaly, úgy most sem került szennyező anyag a levegőbe. A katasztrófavédelem ügyeletén megtudtuk: tegnap műszeres méréseket folytattak a hulladékégetőnél, de nem állapították meg egészségre ártalmas anyag jelenlétét a levegőben.

A létesítményi tűzoltók jól „vizsgáztak”, tevékenyen részt vettek a tűz oltásában, amelyet aztán a hivatásosok átvettek. Még nekik is akadt dolguk bőven, hiszen a tartály hűtését, az esetleg újbóli berobbanást, a tűz újbóli kigyulladását ők akadályozták meg. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!