Kék hírek, bulvár

2009.09.17. 11:26

Trükkös tolvajok - Könnyen adjuk a pénzünket

Az idősek és gépjármű-tulajdonosok figyelmét hívja fel a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság értékeik nagyobb védelme érdekében.

kemma.hu

Előbbieket azért szólítja meg a rendőrség, mert sietségükben az autósok gyakran hagyják értékeiket a gépjárművekben. Főként kézitáskák maradnak őrizetlenül, melyet a bűnelkövetők néhány perc alatt ellopnak még a lezárt autókból is. Betörik az üveget és kiemelik a laptopot, táskát, GPS-készüléket.

Nyáron a strandok, ősszel az óvodák, novemberben a temetők környékén fordulnak elő nagyobb számban ilyen esetek. A temetőknél és a nagyobb parkolókban már a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság által kihelyezett táblák figyelmeztet az elővigyázatosságra, az óvodákhoz pedig a napokban kerülnek majd ki a felhívások.

Az időseket is több csatornán keresztül figyelmeztette már a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Legutóbb a Magyar Posta Zrt. segítségével kereste fel levélben őket előbb a főkapitányság, majd a Tatabányai Rendőrkapitányság. A szórólapon a rendőrség bemutatta saját és több szolgáltató igazolványán és tanulságként leírta a leggyakrabban előforduló eseteket.

Úgy látszik, hogy ez továbbra sem elég, így a megyei rendőr-főkapitányság ismételten felhívja az idősek figyelmét, hogy idegeneket ne engedjenek be otthonaikba, még akkor sem, ha az illető valamely szolgáltató képviselőjének adja ki magát, mint az például kedden Lábatlanon történt, ahol egy 91 éves férfitól 7000 forintot csaltak ki pénzváltós trükkel. Az elkövető az EON munkatársának mondta magát és a villanyórát akarta leolvasni, majd közölte, hogy a bácsinak az óra állása szerint 10 000 forint túlfizetése van, melyet a helyszínen visszaad, ha felváltja 20 000 forintos bankjegyét. Az idős férfi térült-fordult, majd hozta a 10 000 forintost. Ezt a tolvaj gyorsan zsebre vágta, majd egy 1000 forintost felmutatva közölte a bácsival, hogy elnézte a bankót. Amit adott nem 10 000-es volt, hanem csak egy ezres. Kétszer játszotta el ezt a trükköt, majd távozott. Az idős férfi később gyanakodni kezdett, ezért felhívta a szolgáltatót, ahol közölték vele: az utóbbi napokban a környéken nem járt villanyóra-leolvasó - tudtuk meg a történetet Léber Gabriellától, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. 

A fenti eset tanulságaként a főkapitányság emlékezteti az állampolgárokat, hogy túlfizetés esetén a szolgáltatók nem élnek a készpénzes visszafizetéssel, a többletet mindig a számlán írják jóvá, fizetni pedig vagy átutalással, vagy csekken lehet, így ha valaki azonnali készpénzes fizetést vagy visszafizetést ajánlana fel, hívják a 107-es vagy 112-es segélyhívók bármelyikét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!