Kék hírek, bulvár

2009.04.03. 17:08

Draskovics az újságírók után rohant...

A rendőri jelenlét erősítésével és a jogszabályok módosításának köszönhetően, ráadásul plusz anyagi forrás biztosításával javult a közbiztonság. Százzal több bűnelkövetőt kaptak el Komárom-Esztergom megyében is, mint egy évvel ezelőtt – kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a megyei rendőr-főkapitány, dr. Gorgosilits Fábián irodájában.

Szűr Annamária

A miniszter kiemelte: a főkapitányok megértették, hogy többet, mást várnak tőlük, és teljesítették is a feladatot. Örömteli eredmény, hogy nőtt a rendőri jelenlét – 15-25 százalékkal a Közép-dunántúli Régióban – és az intézkedések száma is. A bűncselekmények száma épp ezért számottevően csökkent. Draskovics Tibor pozitív példaként Fejér megyét említette, ahol nyolcvan százalékkal csökkent az autólopások száma.


– Május közepén már a rendészeti szakközépiskolák végzősei is szolgálatot teljesíthetnek, a korábbi gyakorlattól eltérően negyedévvel hamarabb állhatnak ölthetnek majd egyenruhát a tisztek és tiszthelyettesek. A közbiztonság erősítésének így nem csak az anyagi, de az emberi erőforrásai is adottak. Ez nem kampány, hanem működési mód, állapot lesz – tette hozzá a miniszter aki a rövid tájékoztatón azt is elmondta, szerinte a társadalmi problémákat nem lehet és nem is rendőri eszközökkel kell megoldani. Attól nem tart, hogy a közszféra 13. havi és egyéb juttatásainak megszüntetésével elpártolnának a rendőrök a pályától.

– Egy olyan rendszert dolgozunk ki, amelyben a tapasztalt rendőröknek vonzóvá tesszük a hivatást. A következő hetekben pozitív változásokat jelenthetek majd be. Az emberek többsége egyébként, ha nem is szívesen, de belátja, hogy ilyen nehéz időkben máshogy kell intézni a dolgokat. Értik a kiadáscsökkentést – tette hozzá, majd elköszönt, hogy egy percen belül visszarohanjon az újságírókhoz és még egy kis figyelmet kérjen tőlük. Ekkor elmondta, hogy a régióban eddig mindenhol pozitívan értékelték a rendőrkapitányok beszámolóit, azokat elsöprő többséggel vagy egyhangúlag fogadták el.

Dr. Gorgosilits Fábiántól megtudtuk, mindenhol nagyobb jelenlétre van szükség, alultervezett volt a létszáma a megyében, de a tavasszal érkező körülbelül ötven fő azonnal belép majd a rendszerbe. Egyébként hetente háromszor-négyszer a készenléti rendőrség győri egységéből 12-16 fő teljesít szolgálatot megyénkben, a helyi egyenhruhásokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!