Kék hírek, bulvár

2009.03.06. 15:35

Elnapolták a sikkasztással vádolt fideszes képviselő tárgyalását

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott pénteken Bereznai Csaba, a Majki Népfőiskola volt elnökének tárgyalása. Mint többször megírtuk, a tatabányai Fidesz frakcóvezetőjét sikkasztással vádolják, mert a főiskola pénzéből két befektetéshez kötött életbiztosítást, amelynek kedvezményezettje a vádlott felesége volt.

Mudri Anna

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Bereznai Csaba
[/caption]

F. Béla, a vádlott pénzügyi tanácsadója a bíróság kérdésére elmondta, a 2005 márciusa és 2007 áprilisa között egy pénzügyi tanácsadó cénél dolgozott. Megkereste Bereznai Csabát, hogy befektetéseket ajánljon neki. Háromszor találkoztak, a második egyeztetésen már F. Béla szakmai vezetője is részt vett, mert neki nem volt még nagy tapasztalata. A második alkalommal már kiderült, a népfőiskolának keresnek befektetést. Mivel az életbiztosításhoz kötött, hosszú lejáratú befektetések várhatóan nagy hozamot hoznak, és kisebb, bizonyos adóterhek alól mentességet élveznek, ajánlották a két perbe fogott konstrukciót.

– Hosszú tőzsdei tapasztalat azt mutatja, hogy 10-15-20 éves befektetésnél a részvények érik el biztosan a legnagyobb hozamot. Ezeknél a konstrukcióknál a pénz befektetési alapokként részvénycsomagokba kerül. Mivel tíz év után már 100 százalékos a visszavásárlási összeg, így a fölötte lévő időt mintegy bónuszként jelentkezik – magyarázta F. Béla. A pénzügyi tanácsadó szerint ilyen esetekben általános, hogy a biztosított az ügyvezető, a kedvezményezett egy közeli hozzátartozó. Arra viszont, hogy később miért változtatták meg a kedvezményezettet a népfőiskolára, egyik tanú sem tudott érdemleges választ adni. Az ügyészség arra is rákérdezett, hogy miért volt szükség olyan lapok kitöltésére, amelyben Bereznai Csaba gyermekeinek jövőjéről, anyag biztonságáról volt szó, a tanácsadó azt mondta, azt csak cége belső adatbázisában használták fel, nem volt része az biztosítási ajánlatnak. Bereznai Csaba észrevételként elmondta, a szerződéskötés már kapkodó volt, hiszen sietnie kellett valahová.

A bíróság meghallgatta még a népfőiskola volt alelnökét, Cs. Jánost is, aki jelenleg a társaság ellenőrző bizottságának tagja. Elmondta, a társaság szabályzata szerint az utalványozáshoz két aláírásra van szükség. Erre az elnök, 2005-2006-ban Bereznai Csaba és a másik alelnök volt jogosult, ő nem élt az utalványozási jogával. Mint mondta, munkája miatt nem tudott aktívan részt venni a népfőiskola életében.

– Úgy tudom, a befektetéssel a közgyűlés bízta meg Bereznai Csabát. De nem tudnám megmondani, részt vettem-e személyesen is azon a gyűlésen. A két szerződésről hallomásból tudtam, de csak a nyomozáskor ismertem meg a részleteit, mint ahogy azt is, a társaság számlájáról 7,5 millió forintot elutaltak. igaz, az összeg nagyságán meglepődtem, de láttam a mögötte lévő munkát. De ennek az az oka, hogy ritkán tudtam elmenni az elnökségi ülésekre és közgyűlésekre. De maximálisan megbíztam az elnökben, úgy gondolom, jogszerűen járt el – mondta a tisztségviselő.

Sz. Leventét, mint a társaság ellenőrző bizottságának elnökét is meghallgatta a bíróság. Elmondta, a bizottság feladata, hogy ellenőrizze a szervezet működése szabályos-e, a vállalt tevékenységeket végzi-e és a hogyan használja fel a támogatásokat.

– A bizottságon belül megosztjuk a munkát. Én elsősorba a kulturális oldallal foglalkozom, a pénzügyeket az egyik társam vizsgálja. Ő könyvelő, és szúrópróbaszerűen vizsgál meg számlákat. A bizottság határozataiból kiderül, mindig mindent szabályosnak találtunk – mondta Sz. Levente. A tanú vallomásából kiderült, tudott a társaság megtakarításáról, és arról is, a közgyűlés megbízta Bereznai Csabát, keressen egy hosszútávú befektetési lehetőséget a pénznek. De azt már nem tudta elmondani, készült-e erről jegyzőkönyv, illetve kik vettek részt a gyűlésen.

– A működésünkhöz soha nem hiányzott a befektetett pénz. Máig folytatja a tevékenységét a Majki Népfőiskolai Társaság. Úgy tudom, a befektetésnek kötelező melléklete volt az életbiztosítás. Azt sem tartottam furcsának, hogy a kedvezményezett Bereznai Csaba felesége, hiszen fel sem merült az a lehetőség, hogy Csaba meghalhat – mondta.

Kiderült, a tanú szerint az nem sérti a kettős aláírási kötelezettséget, hogy 4,5 millió forintot internetes átutalással csak Bereznai Csaba jegyzett. Ugyanis úgy látja, technikailag kivitelezhetetlen az interneten a kettős aláírás. – Az elektronikus számlanyitást Bereznai Csaba az alelnökkel együtt tette meg. Ezzel mintegy meghatalmazták arra, hogy a neten keresztül, egyedül is utaljon az elnök – mondta Sz. Levente.

A bíróság a tárgyalást április végére elnapolta. Addig is bekérte azt a jegyzőkönyvet, amely tartalmazza, hogy a társaság megbízza Bereznai Csabát egy befektetés keresésével, a népfőiskola költségvetési határozatait és beszámolóit valamint a folyamatos működést igazoló iratokat, újságcikkeket.

(Az előzményekről kapcsolódó cikkeink között tájékozódhatnak olvasóink).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!