Kék hírek, bulvár

2009.01.26. 07:31

Régi-új elnök az Év Polgárőr Egyesülete élén

Nem alaptalanul részesítette tavaly október 23-án az országos szervezet az Oroszlány Város Polgárőrsége Egyesületet az „Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetésben – a többi között erről is megbizonyosodhatott mindenki, aki részt vett a szombati évzáró, tisztújító közgyűlésen.

kemma.hu

Gánics József elnöki beszámolójából kiderült, hogy egyáltalán nem dúskálnak a javakban. Tavaly összességében mintegy 1 millió forintból gazdálkodhattak, miközben a 22 polgárőr összesen 8.822 szolgálati órát teljesített, s több mint ezer alkalommal került sor vezénylésre. Így személyekre vetítve könnyen kiszámolható, hogy a polgárőrök fejenként átlagosan 344 órát töltöttek szolgálatban, azaz, majdnem napi egyet. Az elnök keserű iróniával meg is jegyezte: ha csak a konkrét szolgálatokat vesszük alapul, a készenlétieket nem, s csupán 500 forintos órabérrel számolunk, akkor máris több mint 3 millióval lenne gazdagabb az egyesület.

Az álmok helyett azonban marad a realitás, s az a tény, hogy az önkormányzat által biztosított 300 ezer forint szinte az egyetlen biztos pont az egyesület életében, s hogy az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. kivételével a területen működő üzemek és gyárak közül egyetlenegy sem támogatta a szervezetet a tavalyi esztendőben. Pedig a Gánics József által elmondottak alapján az eredményeik önmagukért beszélnek: a rendőrséggel tartott kiemelkedően jó kapcsolat eredményeként rendszeresen segítik a létszámhiánnyal küszködő közrendvédelmi állományt, rendkívüli eseteknél szinte minden polgárőrt mozgósítanak, s a tanév során ott vannak az iskolák környéki utaknál is, a gyerekek biztonságos átkelése érdekében.

A polgárőrök jelenlétének köszönhető az is, hogy a piacon nincs tiltott szerencsejáték, a zseblopások száma elenyésző, s azokon a területeken, ahol járőr- és figyelő szolgálatokat teljesítenek, minimálisra csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Mivel az elért eredmények mögött lelkes és lelkiismeretes polgárőrök állnak, a közgyűlés részeként ezúttal sem maradt el az egyéni teljesítmények díjazása. 15 éves szolgálata elismeréseként az elnöktől emléklapot és ajándéktárgyat vehetett át Breitner Rudolf, Szabó László és Tóth József. 10 éve teljesít szolgálatot Farkas József, míg 5 éve Schmitt László. Rajnai Gábor polgármester azon polgárőrök tevékenységét ismerte el az önkormányzat nevében, akik a legtöbb szolgálati órát teljesítették.

Az emléklapok átadása előtt a város első embere – megköszönve valamennyi polgárőr áldozatos tevékenységét – arra is ígéretet tett, hogy a tervezett 300 ezer forint mellett a lehetőségekhez mérten további kisebb támogatásokban részesítik az év során az egyesületet. Az önkormányzat elismerését és jutalmát Jedlicska Patrik, Farkas Ferenc és Juhász András vehette át. A legfiatalabb Jedlicska Patrik tavaly 812 órát teljesített, amire az egyesület 17 éves fennállása óta nem volt példa. Alig maradt el tőle Farkas Ferenc, aki 789 órát volt szolgálatban, míg „Bandi bácsi” 720-at. A rendőrséggel közös szolgálatban teljesített idő alapján Madari Csaba rendőrkapitány elismerésben részesítette Tóth Józsefet, valamint Menyu Jánost, aki az iskolások úton történő átkelésében nyújt rendszeresen segítséget.

Az elismerések átadását követte a tisztújítás, amely – mint az várható volt – sem meglepetést, sem változást nem hozott. A tagok egybehangzó szavazata alapján újabb öt évre választották meg elnöknek Gánics Józsefet, s szintén öt évig látja el a titkári teendőket az eddig megbízottként ténykedő Fazekas János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!