Kék hírek, bulvár

2009.01.10. 20:21

A rendőrség állítja, kizárható a visszadátumozás

Hatvan napon túl hozott határozatoknál nem kell befizetni a gyorshajtásért kiszabott közigazgatási bírságot – írtuk korábban. A megjelenés után több megkeresést is kaptunk. Jópár olvasónk panaszolta, bár a határozatot meghozták hatvan napon belül Székesfehérváron, postára csak hónapok múlva adták őket.

M. A.

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, a postázási késedelmek egyik oka az, hogy az eljárásokat folytató alegységek létszámát a rendőrség korábban felderített jogsértések száma alapján határozták meg. Azonban kiderült, a rendszer nem bírja a május 2-a óta beérkezett nagyszámú eseteket. A rendőrség törekszik arra, hogy határidőn belül meghozza a határozatot. Ezt olyan elektronikus rendszerben teszi, amelyben a különböző dátumokat az ügyintéző és az aláíró nem változtathatja meg, így kizárható a visszadátumozás.

A postázási késések másik oka a kialakított eljárási rendből fakad. A rendőrség a becsült jogsértések száma alapján kialakított egy olyan rendszert, amely szerint központilag, Budapesten nyomtatták ki és postázták az összes határozatot. Időközben viszont kiderült, a rendszer nem képes azt a hatalmas mennyiségű iratot kezelni, így jelentős postázási késedelem állt elő.

Ezért először minden régióba telepítettek egy központi nyomatási rendszert, majd a rendőrség javaslatára a Parlament elfogadta, hogy az első határozatokat elektronikusan szkennelt aláírással is elláthatják.
Ha mégsem sikerül határidőn belül határozatot hozni, vagy a hatóság elírása miatt késnek, akkor nem küldenek bírságot, vagy visszavonják a határozatot.

Ha mégis kap valaki határidőn túl hozott határozatot, fellebbezhet vagy panasszal élhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!