minden, ami bor

2017.10.09. 19:58

Mi fán terem a kézműves bor? Most a sommelier elárulja!

A borról kis túlzással elmondható, hogy valamilyen formában mindenki szereti. De azt már kevesen tudják, hogy milyet, miért vagy éppen mennyiért érdemes vásárolni. Új sorozatunkban Kovács Antal örökös magyar bajnok sommelier segít eligazodni a borok világában. Az első részben egy sokaknak ismeretlen bortípusról, a kézműves borról beszélgettünk.

Szénási Szimonetta

Kovács Antal pályáját a rendszerváltás idejében, 1989-ben kezdte. Ő volt az első olyan sommelier, aki Magyarországon háromszor is (1994.,1995.,1997.) elnyerte a magyar bajnoki címet a borszakértők versenyében, és ezzel elsőként lett örökös magyar bajnok.

– A kézműves bor sajnos kevesek számára ismert fogalom, pedig régebbi, mint a kézműves sör – csak annak most nagyobb divatja van. Jobb volt a marketingje, jobban belemászott az emberek fülébe – magyarázta meg ezzel Kovács Antal, hogy miért lehet szokatlan sokak számára a kézműves jelző.

– Az elsők között kezdtem használni ezt a kifejezést körülbelül tíz évvel ezelőtt. Ezzel szerettük volna megkülönböztetni a tiszta, minőségi borokat az adalékanyagokat tartalmazóktól. Ma már elvárás a piac részéről az, hogy milyen színnel, illattal rendelkezzenek a borok, mit várnak a fogyasztók.

És ma már gyakorlatilag minden eszköz legálisan a borászok rendelkezésére áll ahhoz, hogy ezeket az igényeket kielégítsék. Szín-, illat-, ízfokozók, stabilizálók. És ezek jó része mesterséges. Adalékanyag például az aromás élesztő vagy a facsipsz is, amit az érlelésnél és befolyásolja a bor aromáit. És még sorolhatnám.

Régi érték kontra nagyipar

A szakértő kiemelte, hogy a kézműves bor az, ami tisztán szőlőből, manipulációktól és adalékanyagoktól mentesen készül. A II. világháború előtt ez volt a bor. Akkor még nem léteztek ezek a hozzáadott pluszok. Kovács Antal az adalékanyagok múltjáról is mesélt. Megtudtuk, hogy ezeket a mesterséges anyagokat az 50-es években találták fel Kaliforniában. Azóta pedig az iparága egyre csak fejlődik. Ma pedig már szinte bármiből bármit elő lehet állítani.

A kérdésre, hogy milyen arányban találkozhatunk kézműves termékekkel a piacon, megdöbbentő választ kaptunk:

– A világpiac 2 százaléka nevezhető kézműves bornak. Mi csak ilyen naturális borokat válogattunk a borkereskedésünk kínálatába. Sajnos az embereknek hiába mondtuk el mindezt a manipulációt, a többség ragaszkodik a megszokotthoz. Vannak persze, akiknek sikerül felkelteni az érdeklődésüket, és rá tudjuk döbbenteni őket, hogy miért jobb ezafajta bor, de ők vannak kevesebben.

Kovács Antallal az Agora Étterem és Kávézóban beszélgettünk, ahol az aznapi borvacsorára érkezett mint az est vezetője. Az étterem vezetője, Boczonádi János elmondta, hogy céljuk bekapcsolódni ebbe az áramlatba, és megismertetni a vendégeiket ezekkel a minőségi kézműves termékekkel, amiket náluk is elérhetnek a borkedvelők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!