Hírek

2017.07.04. 09:08

Népszerűek a friss hazai gyógynövények

Címkék#Hírkereső

Népszerű a világban a magyar gyógyfű: a gyermekláncfű, a bodzavirág és a kamilla az európai piac mellett Ausztráliában is hódít. A friss hazai gyógynövények piaca stabil, sőt, az eladott mennyiség folyamatosan emelkedik.

MW Központi Szerkesztőség

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a virághasznosítású gyógynövények közül 2016-ban a bodza és a kamilla volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag, míg a leveles gyógynövények közül a citromfűlevél és a csalánlevél.

A füvek közül a legnagyobb tömegben termesztett növény a lósóska, a benedekfű, az articsóka és a kakukkfű volt.

A friss hazai gyógynövények belföldön értékesített mennyisége az elmúlt két évben határozottan emelkedett, miközben a száraz állapo­túak beszerzése minden csoportban csökkent vagy szinten maradt a két évvel ezelőtti átlaghoz képest.


A legnagyobb mértékben a gyökérfélék gyógynövénycsoportjába tartozó növények mennyisége emelkedett 2016-ban. A száraz állapotú fűfélék esetében az átvétel és a saját termelés összes mennyisége 5, a levélfélék beszerzése pedig 11 százalékkal csökkent 2016-ban.

Eközben a gyermekláncfű felvásárlása 34, a cickafarkfűé 88 százalékkal meghaladta 2016-ban az előző évi mennyiséget, a keskenylevelű (lándzsás) útifű beszerzése pedig csaknem négyszeresére nőtt.

A nagy volument adó bodzavirág beszerzése 44, a kamilláé pedig 27 százalékkal csökkent 2016-ban az előző évihez képest.

Ezzel ellentétesen mozgott a szintén nagy tömegben beszerzett alapanyagok közül a csipke- és a bodzabogyó beszerzése, 23, illetve 60 százalékkal emelkedve.

Az élénkülő gyógynövénykivitel döntő része az Európai Unió országaiba került. Magyarország legfontosabb exportpartnere Németország, Olaszország, Ausztria és az Egyesült Királyság mellett Ausztrália volt 2016-ban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!