Hírek

2017.07.05. 09:05

Jobbik–MSZP-koalíció

Címkék#Hírkereső

A rendszerváltozás óta nem támadtak államfőt olyan durva módszerrel, mint amivel most a Jobbik próbálkozik, az MSZP aktív támogatásával.

MW Központi Szerkesztőség

Folytatódik az utóbbi hónapokban kialakult együttműködés a Jobbik és a Magyar Szocialista Párt között. Ezúttal az Áder János köztársasági elnök elleni fellépés hozta koalíció­ra a korábbi szélsőjobboldali pártot a baloldallal. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a múlt héten azzal fenyegette meg a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezik a hivatalából való felfüggesztését, amennyiben aláírja az úgynevezett plakáttörvényt.

A jogszabályváltozás lényege, hogy a jövőben csak piaci áron lehet plakáthelyeket vásárolni. Az előzményekhez tartozik, hogy korábban a Jobbik korrupcióellenes plakátokkal árasztotta el az országot, de azt nem árulták el, honnan volt pénzük a milliárdos költségre, miközben a párt állami támogatása a félmilliárd forintot sem éri el. Később kiderült, Simicska Lajos, a miniszterelnökkel rossz viszonyban lévő milliárdos nagylelkű kedvezményének köszönhető a plakátkampány, a Jobbik lényegében fillérekért kapta meg a helyeket.

A Fidesz szerint ez burkolt pártfinanszírozás és korrupció, a milliárdos vásárolt magának egy pártot azért, hogy a saját érdekeit hangoztatni tudja egy politikai erőn keresztül. Ezt követően indították el az említett törvénymódosítást.


A Jobbik a jogszabály államfői ellenjegyzése után durva verbális támadást intézett Áder János ellen, azt is hangoztatva, hogy méltatlan a köztársasági elnöki tisztséghez. Bejelentették, hogy kezdeményezik a hivatalából való felfüggesztését.


Az alkotmány szerint az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztását.


Az eljárás megindításához – amelynek lefolytatása az Ab hatáskörébe tartozik – a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Magyarán az államfő durva támadásán kívül más célja nincs az eljárásnak, hiszen annak kivitelezésére nulla százalék az esélye Vona Gábornak.
Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: „Botka Lászlóval, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével együtt arra kéri a párt frakcióját, hogy az MSZP képviselői támogassák a megfosztási eljárást.”

Közben a Jobbik egyre durvább hangnemben támadja a kormányfőt is. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a múlt héten egy videóüzenetében azt mondta a miniszterelnökről, hogy Orbán Viktor „mentálisan már nem ép, minimum pihenésre, de inkább kezelésre lenne szüksége”. A héten egy bejegyzésében Szávay István országgyűlési képviselő Hitlerhez hasonlította a miniszterelnököt.

A plakáttörvény elfogadása után jobbikos sajtóorgánumokon pedig a tömeggyilkos Kim Dzsong Un észak-koreai­ diktátort állították párhuzamba Orbán Viktorral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!