Hírek

2017.07.04. 09:09

Egyre több biztosítást kötnek a gazdák

Címkék#Hírkereső

Tovább nőtt az idén is az agrárbiztosítási piac.

MW Központi Szerkesztőség

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének összesítése szerint már 10,7 milliárd forintot költöttek a gazdák mezőgazdasági biztosításra, ebből 8,7 milliárdot olyan konstrukcióra, amely díjtámogatást is élvez. A fokozódó érdeklődés miatt azonban most még kevesebb pénz jut majd egy-egy gazdának.

A keret tavaly is teljesen kimerült, de a legkomplexebb, úgynevezett A típusú biztosítást kötők akkor még megkapták a maximális, 65 százalékos visszatérítést. Ők az idén már csupán 50 százalékos támogatásra számíthatnak.

Az A típust csak a legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére lehet megkötni.

A B típusú zöldség- és gyümölcskultúrára, illetve a legfontosabb szántóföldi kultúrákra köthető jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetén is csökken majd az állami támogatás, a tavalyi 50 százalék helyett 35 százalékra.

Tavasszal a fagyok okoztak károkat a gyümölcsösökben. A következő időszakban a szántóföldi zöldségféléket – paprika, paradicsom – fenyegeti majd a szélsőséges idő­járás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!