Hírek

2017.07.04. 09:19

Borászokon segít a jövedéki törvény

Címkék#Hírkereső

Sok könnyítést tartalmaz a kis bortermelőknek a július 1-jén hatályba lépett új jövedéki törvény, ezeket azonban a gyakorlatban csak a részletes szabályokat tartalmazó agrár­miniszteri rendelet megjelenése után élvezhetik – írja a Világgazdaság.

MW Központi Szerkesztőség

Az új jövedéki törvény a borra is alkalmazza az európai uniós­ szabályozás valamennyi könnyítési lehetőségét – áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által a bortermelők számára kiadott tájékoztatóban.

A legfontosabb változás az ezer hektoliternél kevesebb bort előállítókra vonatkozik, számukra ugyanis bevezetik a kisüzemi bortermelő státuszát, és csökkennek az egyszerűsített adóraktári körben maradók adminisztrációs terhei is. Kisüzemi bortermelőként csak az regisztráltathatta magát, aki a legutóbbi három borpiaci év átlagában kevesebb, mint évi ezer hektoliter csendes – vagyis szén-dioxidot nem vagy nagyon kis mértékben tartalmazó – bort állított elő, nem vásárol bort és nem importál szőlőt és mustot.

A kisüzemi bortermelői kör­be kerülő borászoknak – hasonlóan az egyszerűsített adóraktár-engedélyesekhez – idén augusztus 15-éig kell beadniuk első adatszolgáltatásukat a hegybírónak, aki azt hozzáférhetővé teszi az adó- és vámhatóság számára. A HNT tájékoztatása szerint a csendes bor jövedéki adója továbbra is nulla forint, míg a habzóboré hektoliterenként 16 460 forint. Ha a kisüzemi bortermelő nem ad el a termékeiből, naptári évenként és háztartásonként ezer literig mentesül az adófizetési kötelezettség alól.

MW Központi Szerkesztőség -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!