Hírek

2017.06.21. 23:07

Semjén: „Meglesz az egymillió új honpolgár”

A külhoni magyarság identitásának megerősítésében kitűnő munkát végeztek a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor program ösztöndíjasai – értékelt Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes.

MW

Semjén a diaszpóra magyarságát támogató, illetve a szórványmagyarságot felkaroló program ösztöndíjasait köszöntötte, majd közölte: a Magyar Állandó Értekezlet ülésére várhatóan elérik a kitűzött célt, és meglesz az egymillió új magyar állampolgár. 

A jelenlegi helyzetben ez az egyetlen lehetséges válasz ­Trianonra – jegyezte meg. Közölte: a tapasztalatok alapján elszánt abban, hogy egyszerűsítsék az anyakönyvi vonatkozásokat, és akár a választási szabályokon is változtassanak. 

Azt kérte, hogy az ösztön­díjasok írják le, a honosításnál hol láttak olyan bürokratikus nehézségeket, amelyek aránytalan terheket rónak az otta­niakra, valamint hogy a választásokon mi jelentett problémát a szavazatok leadása körül. Grezsa István kormánybiztos arról beszélt, hogy 150 ösztöndíjas teljesített hat, illetve kilenc hónapos szolgálatot. Hozzátette: az idén 530 jelentkezőből 180 ösztöndíjast választottak ki, és csaknem harmincan már el is utaztak a déli féltekére.

MW -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!