Hírek

2017.06.08. 22:04

Európa vevő a kiváló magyar meggytermésre

Címkék#Hírkereső

Az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a frisspiaci meggy, a korai fajta már kapható a hazai üzletekben is.

MW Központi Szerkesztőség

Hazánk az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője, idén pedig a külpiacokat ért tavaszi fagyok miatt még nagyobb szerepe lesz az európai fogyasztók ellátásában – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.


Magyarországon 14–15 ezer hektáron termesztenek meggyet. Az éves termés évjárati hatásoktól függően 60–90 ezer tonna között ingadozik. A NAK által tavaly végzett felmérés szerint a legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek. A belföldi meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a hazai vásárlók körében.


Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A megtermelt meggy minősége kiváló, ezért keresett a külpiacokon. A hazai meggytermés jelentős részét, körülbelül 80 százalékát exportálják. A kivitelből a friss meggy 20–25 ezer tonnával, a meggybefőtt 38–45 ezer tonnával, a fagyasztott meggy pedig 4–6 ezer tonnával részesedik. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás 44 százalékát adva.


Az idei tavasz nem volt problémamentes hazánkban a meggy szempontjából sem. A termőterületek egy részét érintették a tavaszi, virágzáskori fagyok. A fagyok foltszerű megjelenése miatt a terméskiesés mértéke 20 százalék körüli lehet majd.

Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára is nagyon kedvezőtlen időjárást hozott a tavasz, május 9–10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat.


Becslések szerint a lengyel terméskiesés mértéke akkora is lehet (akár 70-75 százalék), hogy az idén először hazánk a meggy termésmennyiségét tekintve átveheti az első helyet az Európai Unióban.

Tudta-e?

A magyar meggytermelésben szinte csak hazai nemesítésű fajták szerepelnek, kiváló beltartalmi értékeket produkálva. A meggy gazdag vitaminokban (például A-, B- és C-vitaminban) valamint ásványi anyagokban, vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését, segíti az emésztést, vízhajtó hatású.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!