Hírek

2017.06.15. 08:23

Csapdába esett a Jobbik

Címkék#Hírkereső

A NAV mellett az Állami Számvevőszék is vizsgálódhat a Jobbik korrupcióellenes plakátkampánya miatt. A hatóságok számlákat keresnek, a sajtó pedig azt találgatja, honnan van a pártnak pénze a milliárdos költekezésre.

MW Központi Szerkesztőség

Kínos csapdába keverte magát a Jobbik azzal, hogy titkolja az áprilisban indult kormányellenes plakátkampánya költségeit – írja a HVG. A milliárdos költekezés vádját már akkor sem mossa le, ha az akció „csak” száz­néhány millióba került. A kérdés mindenesetre jogos: miből futotta volna ekkora kampányra? – áll a lap elemzésében. Felhívják a figyelmet arra, hogy a pártnak 2016-ban mindössze 575 millió forint bevétele volt (ebből 476 millió a költségvetési támogatás), a kampány költségei pedig elemzésük szerint 1 milliárd forintot is kitehetnek. Egyes szakemberek szerint viszont akár a 2,5 milliárd forintot is elérheti a Jobbik korrupcióellenes plakátkampányának költsége.


A Jobbik továbbra sem ad magyarázatot arra, honnan van a pénze, mindössze azt hozták nyilvánosságra, hány plakáthelyet használtak fel eddig. Ennek előzménye, hogy a képviselőik korábban ellentmondó nyilatkozatokat tettek az ügyben. Ezért is indult meg az adóhatóság nyomozása is költségvetési csalás miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt feltételezi, hogy az érintett cégek az adóbevallási vagy adófizetési kötelezettségnek csak részben tettek eleget, azaz költségvetési csalást követhettek el.


A kihelyezett plakátok száma ugyanis sokkal nagyobb a bevallottnál, legalábbis ilyen információk jutottak a NAV tudomására.


A plakátok valós, és a Jobbik által bevallott száma közötti lényeges eltérés, valamint a kampány finan­szírozásának átláthatatlansága nemcsak a költségvetési csalás, hanem a tiltott kampány-, illetve pártfinanszírozás gyanúját is fölveti. A plakáthelyek a miniszterelnökkel rossz viszonyban álló Simicska Lajos milliárdos érdekeltségeiben vannak.

Tegnap nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a parlamentben az átlátható kampánytevékenység érdekében javasolt kormánypárti törvénymódosítás, vagyis az úgynevezett plakáttörvény, amely kampányidőszakon kívül megtiltotta volna a politikai plakátok kihelyezését mind a kormánynak, mind a pártoknak.


A kormányoldal úgy értékelte, „a teljes ellenzék a korrupció pártjára állt” azzal, hogy nem szavazta meg a törvénymódosítást. „Az, amit a Jobbik és Simicska birodalma csinál, az egyszerű bűncselekmény, minimum áfacsalás, de többről is lehet szó” – mondta Kósa Lajos frakcióvezető, megjegyezve: a Jobbik egyetlen mondata sem volt igaz a plakátkampánya kapcsán, sem a darabszám, sem az ár, sem a hitelre vonatkozó közlések. „Ez nem más, mint hogy egy milliárdos felvásárolja az egyik parlamenti politikai pártot” – érvelt Kósa Lajos.

ÁSZ-vizsgálat is időszerű

A Népszava kedden azt írta: úgy tudja, hogy a NAV egyelőre nem talált olyan számlát a Jobbiknál, amely azt bizonyítaná, hogy a párt fizetett a korrupcióellenes plakátok kihelyezéséért. Mivel a pártok költéseit tételesen, számlaszinten egyedül az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizheti, hamarosan sor kerülhet egy átfogó vizsgálatra is az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!