Hírek

2017.05.11. 08:49

További élelmiszerek áfája csökken jövőre

Címkék#Hírkereső

Jövő januártól 27-ről 5 százalékra mérséklődik a fogyasztási hal áfája, ha az Országgyűlés elfogadja júniusban a jövő évi költségvetés tervezetét – közölte tegnap Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

MW Központi Szerkesztőség

Az áfacsökkentés az emberi fogyasztásra alkalmas élőhalra, illetve az ikrára, haltejre, halmájra és egyéb belsőségekre is vonatkozik, illetve kiterjed a halfilére és más halhúsra is.

Az áfacsökkentés a legfontosabb halkategóriákra érvényes, de azért lesznek majd kivételek.

A hal áfájának mérséklése változatlan fogyasztás mellett – ami most 6,2 kilogramm hal évente és fejenként Magyarországon –, mintegy 4-5 milliárd forint kiesést okozna a költségvetésnek.

A fogyasztás azonban várhatóan emelkedik majd az áfacsökkentés hatására, és így a fejenkénti éves halfogyasztás rövid időn belül 7,0–7,5 kilogrammra emelkedhet. Ez pedig Czerván szerint mérsékli majd a költségvetésből hiányzó összeget.

Czerván hangsúlyozta: a kor­mány és a szaktárca továbbra is elkötelezett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett. Azt nem közölte, hogy a következő általános adómérséklés mely termékeket érintheti. Megjegyezte: ha csak rajta múlna a következő áfacsökkentés, akkor az az UHT és ESL tejre vonatkozna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!