Hírek

2017.05.03. 08:51

Többlet a nyugdíjra

Címkék#Hírkereső

A nyugdíjasok az idén először nyugdíjprémiumot is kapnak a magasabb infláció miatti nyugdíjkompenzáció mellett – közölte a jövő évi költségvetés tervezetének átadásakor a nemzetgazdasági miniszter. Januártól tovább bővül a családi adókedvezmény, 35 ezer forintra növekszik havonta a kétgyermekes családok esetében.

MW Központi Szerkesztőség

„A 2018-as költségvetés azok számára kínál több előnyt, támogatást, akik munkából tartják el magukat és a családjukat” – közölte tegnap a nemzetgazdasági miniszter, amikor a Parlamentben átadta a jövő évi büdzsé tervezetét Kövér László házelnöknek. Varga Mihály szerint továbbra is a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, hogy a családok, a vállalkozások, minden érintett immár harmadik esztendeje fél évvel korábban láthatja a következő évre tervezett intézkedéseket és azok hatásait. A költségvetés céljai változatlanok jövőre: a teljes foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés fenntartása és a biztonság erősítése.

Varga kiemelte, januártól tovább bővül a családi adókedvezmény, 35 ezer forintra növekszik havonta a kétgyerekes családok esetében. Ennek nyomán évi 420 ezer forint marad egy átlagos kétgyermekes családnál.
A nyugdíjasok az idén először nyugdíjprémiumot is kapnak a magasabb infláció miatti nyugdíjkompenzáció mellett. A nyugdíjak emelése jövőre a tervezett infláció mértékét fogja követni, a szabályozásnak köszönhetően azonban semmiképpen sem járhatnak rosszabbul a nyugdíjasok. Tovább folytatódik a csok, a 2018-as tervezetben 226 milliárd forint szerepel erre a célra.

Jövőre megmarad Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyijövedelemadó-kulcsa is. A novemberi hatéves bérmegállapodás  szerint 2018-tól a minimálbér további 8 százalékkal, míg a szakmunkás-minimálbér újabb 12 százalékkal nő majd (a munkáltatói járulék 22-ről 20 százalékra csökken, a társasági adókulcs marad 9 százalék).

„A közszolgálati dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését jelzik a folytatódó életpálya- és bérrendezési programok” – mondta Varga. Jövőre átlagosan 5 százalékkal nő a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetése, az adóhivatal foglalkoztatottjai 15 százalékos illetményemelést kapnak, elérve ezáltal az átlagosan 50 százalékos növekedést. Lesz egy 5 százalékos bírói és ügyészi illetményalap-emelés, és egy szintén 5 százalékos felsőoktatási oktatói, kutatói és tanári bérrendezés.

Benyújtották a jövő évi adótörvényt is. Ebben a legfontosabb módosítások a következőek: 27 százalékról 5 százalékra csökken a halhús áfája, 18-ról 5 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfája, 5 százalékra csökken az internetszolgáltatások áfája. Egy százalékponttal, 13 százalékra csökken a kisvállakozói adó és 22 százalékról 20 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó. Varga szerint mindez jelentős támogatást jelent minden magyar családnak, valamint javítja a hazai termelők versenyképességét, elősegítve a fogyasztás bővülését is.

A kormány célja most is az volt, hogy lehetőleg minden szakpolitikai terület, illetve ágazat több forrást kapjon, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően oktatásra 81 milliárddal, egészségügyre 102 milliárddal, nyugdíjakra, családtámogatásra, szociális területre 287 milliárddal többet szán a költségvetés. Ezek mellett a rendvédelem és a közbiztonság megerősítése 83 milliárddal, míg a gazdaságfejlesztés 205 milliárddal több forrásban részesül. A költségvetés a korábban már megszokott, konzervatív módon készült, így az előre nem várt kockázatok kivédésére több mint 200 milliárd forintos tartalék szolgál majd – hangsúlyozta Varga.

A büdzsé jövőre 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett.

Június 15-én lesz a zárószavazás

A jövő évi büdzsé tervezetének átadása után Kövér László ismertette a költségvetési törvénnyel kapcsolatos fontosabb időpontokat. A tervezet már mindenki számára elérhető. Az általános vita május 17-19. között lesz, ezt követik módosító indítványok, majd a részletes vita (május 23–25.) után, május 31-én vagy június 1-jén megtörténik a költségvetési bizottság záróülése. A zárószavazást június 15-én tartják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!