Hírek

2017.05.12. 08:45

Tízezrekbe kerül, ha tilosban parkol

Címkék#Hírkereső

Néhány napja rossz helyen parkoltam, megbüntettek, de sajnos a lekopott felfestés miatt nem láttam, hogy ott nem szabad megállni. Van-e értelme a parkolási bírság eltörlését vagy mérséklését kérnem?

BAMA

Rossz helyen parkoláson azt értjük, hogy a gépjármű olyan helyen parkol, amelynek igénybe vétele által KRESZ-szabályt sért. Ebben az esetben nem a parkolóellenőr, hanem a közterület-felügyelő hivatott intézkedni, aki helyszíni bírságot szab ki.

Egy esetlegesen lekopott felfestés nem mentesíti a gépjármű vezetőjét, ugyanis a parkolás rendjét elsősorban  a kihelyezett jelzőtáblák határozzák meg, és nem az útburkolaton található felfestések. Azok csak további segítséget nyújtanak a gépkocsivezetőknek a KRESZ-szabályok betartásához. Természetesen fontos különbséget tenni a pótdíj, illetve a bírság között. Az előbbit a díjfizetés nélküli várakozás miatt állítja ki a parkolóellenőr, utóbbit a szabálytalan parkolás miatt szabhatja ki a közterület-felügyelő.

A közigazgatási területen a hatályos rendeletek értelmében a gépjármű vezetőjének – a fizetőövezetben – a megállást követően haladéktalanul díjfizetési kötelezettsége van. Hogyha a parkolóellenőr a fizetőövezetben olyan gépjárművet ellenőriz, amelyre nem váltottak parkolójegyet vagy nem indítottak mobilparkolási alkalmazást, helyben kiállítja a pótdíjfizetési értesítést (ez nem bírság, hanem a meg nem fizetett szolgáltatásért „felszámolt díj”, pótdíj). A parkolóellenőr nem tudja azt vizsgálni, hogy a gépjármű mióta vesztegel az adott helyszínen díjfizetés nélkül.

Az ellenőrzés lefolytatható a gépjárművel való megállástól számítva bármikor, attól függően, hogy a fix útvonalát bejáró parkolóellenőr mikor észleli az adott gépjárművet. A pótdíj összege attól függ, hogy az adott területen milyen összegű az egyórás várakozási díj, ezen túlmenően, hogy a gépjármű vezetője 15 naptári napon belül vagy azon túl hajlandó befizetni  (személygépkocsi esetében 440 Ft/óra várakozási idő esetében 6600 forint, 15 naptári napon túl 18 040 forint összegű a pótdíj).

A díjfizetés nélküli várakozás szabály­sértésnek minősül. Emiatt a közterület-felügyelők intézkedést kezdeményezhetnek a gépkocsit illetően szabálytalan parkolás miatt (bírságkiszabás, feljelentés, kerékbilincs is alkalmazható). A felügyelők leggyakrabban a kerékbilincs alkalmazása mellett döntenek.

A díjfizetési kötelezettség a parkolás megkezdésétől számítva fennáll, így akár 15 percen belül is lehetőség van a felügyelői intézkedésre.
Abban az esetben, ha a pótdíjat nem hajlandó befizetni az autós és panaszt tesz, az ügyfélszolgálatnak kell kivizsgálnia az ügyet. Ha jogos a panasz, akkor a követelést törölni kell. Hogyha a panasz nem fogadható el, a választ írásban megküldik a panasztevőnek. A 15 naptári napon belüli panasztétel esetén a fizetési határidő meghosszabbodik az elbírálással töltött idővel. Amennyiben a gépkocsivezető nem fizeti meg a pótdíj összegét, végső esetben akár végrehajtást is kérhetnek az adóssal szemben. Kerék­bilincselés alkalmazása esetén a kezelési költség megfizetése (ez 11 500 forint is lehet) nem halasztható, csak a teljesítése után távolítható el a bilincs a gépkocsiról.

A díjfizetés nélküli várakozás miatt kiállított pótdíjról szóló értesítést a jogszabályok szerint a gépjármű üzemben tartójának kell megküldeni, a fizetés elmulasztása esetén is az üzemben tartót terhelik a jogkövetkezmények.

(Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!