Hírek

2017.05.17. 08:40

Tállai: Vegyük igénybe az adókedvezményeket!

Címkék#Hírkereső

Több százezer szülő nem vette igénybe a jövedelemadóra vonatkozó családi kedvezményt, nekik érdemes kiegészíteniük ezzel a bevallástervezetet.

MW Központi Szerkesztőség

Ezt legkésőbb május 22-ig, a bevallás benyújtásának határidejéig tehetik meg – figyelmeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Tállai András egyúttal kiemelte azt is, az érintetteknek nem érdemes kivárniuk a határidőt, hiszen a kiegészített bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül kapják meg a nekik járó kedvezmény összegét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 3,8 millió magánszemélynek készítette el a bevallási tervezetét. A bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről van adata az adóhivatalnak.

A szülőknek a családi kedvezményt, a tavaly esküdteknek az elsőházas-kedvezményt, illetve a bérbeadóknak az ebből származó jövedelmüket maguknak kell feltüntetniük a bevallásukban – sorolta a példákat az államtitkár.

A kifizetők adatszolgáltatása szerint tavaly havonta átlagosan 790 ezer magánszemély érvényesítette év közben az adóelőlegéből a családi kedvezményt, azonban a korábbi évek szja-bevallásait alapul véve erre mintegy 1,1 millióan lennének jogosultak.

Vagyis mintegy 300 ezer szülőnek mindenképp érdemes a lehető leghamarabb kiegészítenie a tervezetét a családi kedvezménnyel, amely egy háromgyerekes családnak havonta 100 ezer forint megtakarítás is lehet. Az érintetteknek a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja az adóelőlegből igénybe nem vett családi kedvezmény összegét. MW

Idegenkedünk a civil szervezetektől

Egyházaknak, egészségügyi, gyermekvédelmi és oktatási szervezeteknek, valamint állat- és természetvédelmi szervezeteknek ajánlják fel a legtöbben személyi jövedelemadójuk 1 százalékát.

A lakosság harmada azonban nem rendelkezik erről, és legalább ennyien nem bíznak az összegek szabályos felhasználásában – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.

Az aktív keresők közül 67 százalék saját bevallása szerint rendelkezik az 1 százalék felajánlásáról, főként a harminc év feletti, magasan iskolázott dolgozók adakoznak szívesen. A válaszadók 33 százaléka ellenben nem kínálja fel senkinek az 1 százalékot

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!