Hírek

2017.05.09. 09:12

Még az idén újabb nyugdíjemelés jöhet

Címkék#Hírkereső

„Újabb nyugdíjemelés jöhet az idén, ha a gazdaság helyzete megengedi, még ebben az évben tovább emelkedhet az időskorúak járandósága” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök még a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagygécen, ahol meglátogatott egy idős asszonyt az elmúlt héten.

MW Központi Szerkesztőség

„A nyugdíjak a 2016. évi emelést is figyelembe véve 23 százalékkal magasabbak most, mint hat évvel ezelőtt; nominális értékük 2010-hez képest 23,1 százalékkal, míg a vásárlóértékük 9,5 százalékkal növekedett” – nyilatkozta a Magyar Időknek Rétvári Bence.

Az Emmi parlamenti államtitkára kiemelte, a nyugdíjasok körében a relatív jövedelmi szegénység az elmúlt hat évben egyharmadával csökkent, és míg ez az unióban átlagosan 13,8 százalék, Magyarországon 4,5 százalékos. Az Euro­stat szerint a nyugdíjasok csaknem a 70 százalékát kapják annak az összegnek, amit aktív éveikben kerestek.

A szocialista kormányzás mélypontján ugyanez az arányszám mindössze 54 százalék volt. Rétvári kiemelte, hogy a nyugdíj 2011 óta nevesítetten is adómentesnek minősül. A nyugdíjas munkavállalók és foglalkoztatóik kedvezményekben részesülnek, jelenleg a nyugdíjas foglalkoztatott a járulékalapot képező jövedelme után mindössze 4 százalék egészségbiztosítási járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet, s mentesül például a munkaerőpiaci járulék megfizetése alól.

Rétvári szerint az MSZP  pellengérre állítaná a kormányt a nyugdíjasok helyzete miatt, holott éppen ők voltak, akik számos idősellenes intézkedést hoztak 1994 és 1998, illetve 2002 és 2010 között.

Arra emlékeztetett, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette kormány ismét összevont adózás alá kényszerítette a nyugdíj melletti jövedelmeket, és a balliberális oldal vette el a 13. havi nyugdíjat is, amit a Fidesz–KDNP- frakció minden tagja elutasított. A Gyurcsány-kormány 2008. január 1-jétől 8 százalékkal, a következő évben a Bajnai Gordon vezette kabinet további 6,4 százalékkal csökkentette a nyugdíjak reálértékét, miközben 62-ről 65 évre emelte a nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjkasszát pedig 357 milliárd forint hiánnyal adták át 2010-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!