Hírek

2017.05.08. 07:52

Mániákusan tuningolnak

Címkék#Hírkereső

Becslések szerint nagyjából félmillióra tehető a szakszerűtlenül átalakított autók száma, amelyek súlyos kockázatot jelentenek.

MW Központi Szerkesztőség

Az otthoni tuningolók gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, mert nincs, vagy alig van műszaki ellenőrzés az utakon.

Csaknem minden második gépjárműre szerelt kiegészítő alkatrész, elem ellenőrizetlen forrásból származik. Ezek 20-25 százaléka, vagyis 50-70 ezer darab hamisítványnak minősíthető. Riasztó adat, hogy például a teljes hazai járműállomány mintegy negyede, vagyis hozzávetőleg egymillió autó hibás világítással közlekedik – erősítette meg Kovács Ferenc, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) tagja az M1-en.

A nem szabványos gyári világítási berendezések túlterhelhetik az autók elektromos hálózatát, a beszerelés szakszerűtlensége pedig tovább fokozhatja a bajt, ami még a járművek kigyulladását is okozhatja – mondta Gablini Gábor, a HENT vezetőségi tagja az InfoRádiónak.

A legnagyobb veszélyt mégis az otthoni futómű-átalakítás jelenti. A kétes értékű beavatkozás megváltoztathatja a futómű gyárilag tervezett terhelését, ezzel a kocsi stabilitását is. A rendőrségi közúti ellenőrzések során többnyire csak a legszembetűnőbb – kontár – változtatások derülnek ki.

A „leleményes tuningolók” a műszaki vizsgákra rendszerint leszerelik a megpiszkált elemeket, így próbálják elkerülni a retorziót.

Az autóra felszerelt bármilyen kiegészítő elem súlyos közlekedésbiztonsági kockázatot jelent, ezért a járműtulajdonosokban kell tudatosítani, hogy nem célszerű otthon fusizva szerelgetni – emelte ki Gablini Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!