Hírek

2017.05.13. 09:05

Közepes a kórházi ágyak kihasználtsága

Címkék#Hírkereső

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb adatai szerint 2017 februárjában országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt Magyarországon.

Koncsek Rita/VG

A feb­ruári tényleges ágykihasználás messze nem érte el a száz százalékot. A legjobb ágykihasználtsági statisztikai adattal Baranya megye rendelkezik, ahol a betegágyak 81 százalékában feküdt beteg, a sereghajtó pedig Nógrád megye, ahol valamivel több mint 61 százalék ez a mutatószám.

Az országos ágykihasználtság 76 százalék. Számszerűen a legfrissebb adatok szerint is márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtéti ellátásra.
Az ágykihasználás valóban relatíve alacsony Magyarországon, de az aktív ágyak esetében a százszázalékos ágykihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi osztályokra, baleseti osztályokra vagy fertőzőosztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy – mondta Kincses Gyula egészségpolitológus a Világgazdaságnak.

Lehet, hogy ez sok embernek nem tetszik, de hogy egy hónap a várakozási idő például egy mandulaműtétre, az nem számít soknak. Valójában a gerincstabilizációs műtétek, a csípő- és térdprotézisműtétek jelentenek súlyos problémát: ezekre sokszor egy évnél is többet kell várni.


A várólisták nem az aktív ágyakhoz kapcsolódnak – mondta Kincses Gyula. A kihasználtságban és a műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Látszik, hogy minden év végén a kormányzat kórház-konszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti ki az intézményeket, és ilyenkor mindig csökkennek a várólisták is.
A Magyar Államkincstár adatai szerint az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozás március végén 33,2 milliárd forint volt, ebből 22,9 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel. Tavaly év végén 70 milliárd forint segítséget kaptak a kórházak a lejárt tartozásaik rendezéséhez. A magyar egészségügyben nem is a humán erőforrás hiánya a legnagyobb probléma, hanem a célzott pénz hi­á­nya – mondta Kincses Gyula.

Célzottan kellene finanszírozni

Ha csökkenteni szeretnék a várólistákat, akkor a kritikus területeket kellene célzott finanszírozással támogatni. Továbbá azzal lehetne eredményeket elérni, ha az egynapos sebészeteket fejlesztenék, ami nagyon sokat javíthatna a betegellátás helyzetén – tette hozzá Kincses Gyula.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!