Hírek

2017.05.26. 22:51

Emelkedett a hazai szamóca piaci ára

Tíznapos késéssel indult a magyar termesztésű szamóca szezonja, és az árak is a tavalyi szint fölött járnak.

Mediaworks-összeállítás

Nagy károkat okoztak a tavaszi fagyok a szamóca­ültetvényekben, ezért az agrárkamara becslése szerint a tavalyi mennyiséghez képest országosan mintegy 30 százalékkal kevesebbet szüretelhetnek idén a termelők. Regionálisan azonban nagyok lehetnek a különbségek. Benedek László nagyrédei ültetvényén például a húsvét utáni mínusz 4 fokban az első virágok fagytak el, és elérte őket a május 12-i, a Mátrai borvidéken hatalmas pusztítást végző jégeső is. A potenciális termés 50-60 százalékát tudják idén betakarítani – mondta el a kertészmérnök a Világgazdaságnak. A legnagyobb kárt az első virágzásban tudja okozni a fagy, mivel az abból származó gyümölcsök méretéhez képest a második virágzásból már csak 20-25 százalékkal kisebb gyümölcsök teremnek, és a későbbi virágzásoknál tovább csökken a méret. A terméskiesés meglátszik az árakon is. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) múlt hét végén lezárt adatai szerint a szamóca belföldi termelői ára a 14–20. hét átlagában kilónként 1938 forint volt, 23 százalékkal magasabb a tavalyi időarányos átlagárhoz képest. Az elmúlt napok piaci árai is azt mutatják, hogy a tavalyinál lényegesen magasabb áron kínálják az árusok a szamócát. Benedek László szerint mindeközben megzavarja a magyar fogyasztókat, hogy sok út menti árus több hete hazai eperként árulja az importgyümölcsöt, amelynek a minősége messze elmarad a hazaiétól.

A magyar termelők esküsznek arra, hogy a nagy távolságról szállított importszamóca a különféle kezelések és a nem optimális érési állapotban való betakarítás miatt beltartalomban és ízben is lényegesen gyengébb minőságű a friss magyar epernél.

Közel 800 hektáron terem

Magyarországon közel 800 hektáron termesztenek szamócát, ennek körülbelül a fele üvegházi és fólia alatti, fele pedig szabadföldi termesztés. Az agrárkamara közlése szerint átlagos körülmények között 8-10 ezer tonna terem. Ettől némileg eltérnek a KSH adatai, amelyek szerint az utóbbi években 5,1 és 6,4 ezer tonna közötti volt a termés. A szamóca­import az elmúlt években általában 3 ezer tonna körül alakult, főleg spanyol és görög gyümölcs érkezett az országba – ennek 70 százaléka áprilisban és májusban.

Mediaworks-összeállítás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!