Hírek

2017.04.04. 08:34

Terrortámadás a metróban

Címkék#Hírkereső

Tíznél is többen halhattak meg és sokan megsebesültek a szentpétervári metróban történt tegnapi terrortámadásban. A merénylet elkövetését lapzártánkig senki nem vállalta magára. Szentpéterváron háromnapos gyászt rendeltek el.

MW Központi Szerkesztőség

Nagy erejű robbanás rázta meg tegnap a szentpétervári metrót. Az első jelentések csak a Szennaja Plosagyon történt robbantásról szóltak, később azonban kiderült, hogy a detonáció a Tyehnologicseszkij Insztyitut megállónál, az alagútba behajtó metró harmadik kocsijában történt.

A metróvezető százak életét mentette meg azzal, hogy a detonáció után nem állt meg, hanem elment a következő állomásig. Itt a mentők már könnyebben hozzáférhettek a súlyos sebesültekhez.

A szemtanúk óriási füstről, szétroncsolódott metrókocsiról számoltak be, a vagonban mozdulatlan testeket és vérző sebesülteket láttak.

Ellentmondó híresztelések után rendőrségi források kijelentették, hogy a metróban öngyilkos merénylő robbanthatott. A feltételezett elkövetőről videofelvétel is készült, amit tegnap közzétettek. Feltehe­tően aktatáskában vitte fel egy középkorú, szakállas, fekete sapkás férfi a szerelvényre
a 200-300 gramm trotil erejének megfelelő házi pokolgépet.

Lapzárta előtti adatok szerint a támadásban több mint tízen meghaltak, többtucatnyian megsérültek, köztük gyerekek is. A szentpétervári kormányzó bejelentette, hogy 43 sérültet kórházban ápolnak, és mától háromnapos gyászt rendelt el.

A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok tegnap, még a robbantás előtt, több alkalommal kutattak gyanús tárgyak után a metróban. Ugyanezen a vonalon egy harmadik metrómegállót zártak le egy gyanús csomag miatt, de kiderült, hogy téves riasztás volt. Közben a hatóságok egy fel nem robbant pokolgépet is találtak a Plosagy Voszsztanyija metróállomáson.

A hatalmas erejű robbanás után az ötmilliós város teljes metróhálózatát lezárták. Vlagyimir Putyin elnök az incidens idején éppen Szentpéterváron tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel. Tévékamerák előtt kijelentette: még nem világos, mi okozta a detonációt.

Később azonban hivatalosan is egyértelműnek nevezték, hogy terrortámadás történt. Alekszandr Kurenoj, a főügyészség szóvivője a Rosszija 24 televíziónak kijelentette: mindent megtesznek, hogy tisztázzák a történteket.

Moszkvában és több más nagyváros metróhálózatában fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Fokozták a készültséget a reptereken is.  Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Putyin elnöknek.

Nem ez volt az első robbantás

Pont hét éve történt hasonló támadás a moszkvai metróban, akkor a hétfői csúcsforgalomban két öngyilkos női merénylő szintén két helyszínen robbantott. Az akkori támadásban 38-an meghaltak, és sokan megsebesültek. Hat éve a minszki metróban is robbantottak,
a merényletet két helyi férfi követte el, később halálra ítélték és kivégezték őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!