Hírek

2017.04.13. 09:23

Őrizetben a robbantó

Címkék#Hírkereső

Őrizetbe vettek egy embert Németországban a Borussia Dortmund (BVB) labdarúgócsapatot szállító busz ellen elkövetett robbantásos merénylettel összefüggésben tegnap.

MW Központi Szerkesztőség

A kedd esti támadással kapcsolatban két ember került a hatóságok látó­körébe. Mindketten az „iszlamista spektrumhoz” tartoznak. Házkutatást tartottak náluk, az egyiket, egy iraki férfit őrizetbe vettek.

Vizsgálják, hogy kezdeményezzék-e előzetes letartóztatását – tájékoztatott
tegnap a legfőbb ügyészség. Az eddigi adatok szerint feltételezhetően terrorista hátterű merénylet történt, de az indíték egyelőre ismeretlen.

Angela Merkel visszataszító tettnek nevezte a BVB elleni támadást és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek. A kancellár méltatta
a szurkolók „nagyszerű szolidaritását”, amely szavai szerint egyértelmű, világos üzenet az erőszak minden formája ellen. Hasonlóan nyilatkozott számos további vezető német politikus is, köztük a szövetségi kormány több minisztere és Martin Schulz, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellár­jelöltje, pártelnök.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden 19.15-kor követtek el robbantásos merényletet a csapat dortmundi szállása közelében, a városi stadiontól mintegy 10 kilométerre. Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők három robbanószerkezetet rejtettek el egy parkolónál a sövényben. Mindhárom működésbe lépett, amikor a busz elhaladt mellettük.

A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel ellátott jármű két helyen károsodott, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, a Dortmund védőjét.

A spanyol légiós felületi sérülések mellett csonttörést szenvedett a jobb csuklójában, szerdára virradóra megoperálták. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott.
A mérkőzést elhalasztották. A hatóságok megerősítették a terrorkészültséget, a tervezettnél több rendőr biztosította a csapatokat, és több civil ruhás rendőr volt a stadion közelében.

Rendőrkézen egy iszlamista

Elkapták Bajorországban az Iszlám Állam (IÁ) koordinátorát. A letartóztatásnak nincsen köze a BVB busza ellen elkövetett robbantáshoz. A gyanú szerint a 31 éves szír férfi az an-Núszra Front és az IÁ tagja volt – írja a Hirado.hu egy német lapra hivatkozva. Az ügyészség szerint 2011-ben az an-Núszra Front egyik harcoló egységét alapította meg, majd vezette Rakka ostrománál, mielőtt a várost bevette az IÁ. Ezután állt át az IÁ-hoz,
a „titkosszolgálat” tagja lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!