Hírek

2017.04.24. 08:57

Nekünk sem smakkol a spárga

Címkék#Hírkereső

Hazánkban még mindig kevésbé elterjedt, inkább csemegének számít a spárga. Pedig a most szezonális zöldség finom és egészséges is. Ráadásul a magyar spárga igen kiváló, a hazai termés szinte teljes egészében a legigényesebb európai piacokra kerül.

Fábos Erika

A spárga ehető részét sípnak hívják, amiből leggyakrabban kétféle, a zöld és a fehér kapható, de létezik lila is belőle. A fehér spárgasíp a föld alatt növekedő fehér hajtás, míg a zöld spárgasíp a föld felett növekszik. Szezonja ilyenkor, kora tavasszal kezdődik, és június közepéig szüretelhető. A magyar spárga kiváló minőségű, nem véletlen, hogy külföldön is keresett termék. Hazánkban a fehér spárgát elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyében, a zöldet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik nagyobb mennyiségben. Jelenleg a termőterület 400 hektár körüli, és a legtöbbre a tengelicit tartják. Olyan jó a híre, hogy sokszor nemzetközi árverésen kel el. Szinte az összes Németországba kerül, ahol hatalmas kultusza van.

A 90-es években egyébként még ez a tengelici volt Közép-Európa legnagyobb spárgaültetvénye. Akkor 100 hektáron termeltek, ma kevesebb, mint a felén. Azért nem tartozik az olcsóbb zöldségek közé, mert nagyon munkaigényes és ültetése után csak a harmadik-negyedik évben hozza meg az első igazi termését. A fehéret a föld alól szedik és pár óra alatt tönkremegy, ha nem éppen a kellő időben kerül ki a földből. Ráadásul szedés után is van munka vele bőven: mossák, válogatják, osztályozzák és félkilónként csomagolni is kell, mindezt csak kézi munkaerővel. A magyar spárga 99 százaléka külföldön kel el, főleg Svájcba, Németországba és Ausztriába viszik.

Buday Péter séf azt mondta, nálunk azért fogyasztják kevesebben, mert nem tudják, mit kell vele csinálni, pedig nem nehéz bánni vele és nagyon megéri. „A spárgának az a mindene, hogy friss legyen. Ezt onnan lehet felismerni, hogy a sípoknak fényes a felületük, a kissé már fonnyadt, gumiszerű sípok már alkalmatlanok a főzésre. Ha eltörjük és azonnal kiül rá a nedvesség, biztos, hogy frisset veszünk. Fontos az is, hogy mindegyik fajta esetében a sípok alsó 5-7 centiméternyi részét vágjuk le, azt csak alaplének érdemes elkészíteni, mert fás, kemény. A fehér és a lila spárgát közvetlenül a zsenge spárgafej alatt kezdve le kell hámozni, mert a legkülső rétege főzés után is szálkás, túlzottan rostos lenne. Aki kezdő, jobb, ha zöld spárgával próbálkozik. A spárga nem egy markáns ízű zöldség, ezért harmonizál könnyen minden hússal. Megfelelő pucolás után akár nyersen, salátának is meg lehet enni, és önmagában, egy mártással, pirított krumplival vagy zöldségpürével is kiváló. A tavasz igazi íze.” Közép-Európában a fehér spárga a legkedveltebb lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt. A lila spárga markánsabb ízű. A zöld spárga íze
a zöldborsóéra emlékeztet.

Jót tesz, nem csak finom

Enyhe vízhajtó hatású, több mint 92 százaléka víz, és 10 dkg spárga mindössze 20 kcal-t tartalmaz. Elhanyagolható a szénhidrát- és zsírtartalma, annál jelentősebb a benne található rostok mennyisége, így kiváló diétás fogás. Gazdag káliumforrás, de vas és magnézium, sokféle B-vitamin is található benne. Gyógynövényként is számon tartják.

Gondolta-e, hogy a liliomok rokona?

Nyúlárnyéknak is nevezték a spárgát a régiek, mert nyár derekára méteres zöldet növeszt, de hívták csirágnak, istenlova-farkának is. A legtöbb helyen olyan fajtát telepítenek, amit kétféleképpen lehet nevelni: amit a föld alatt termesztenek, abból fehér spárga lesz, a föld fölött telepített a zsenge zöld. A liliomfélék családjába tartozik és háromféle – zöld, lila és fehér – terem nálunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!