Hírek

2017.04.28. 07:56

Május 22-éig kell adózniuk

Még néhány hetük maradt az őstermelőknek arra, hogy összeállítsák az idei személyijövedelemadó-bevallásukat, az adóhatóság ugyanis esetükben nem készített tervezetet.

Mediaworks-összeállítás

A Nébih szerint több mint 300 ezer őstermelő tartozik az adókörbe. Az adóbevallás mellett az agrár­támogatásokra vonatkozó egységes kérelmek benyújtására a Magyar Államkincstárnak is május közepéig van lehetőségük. Az elmúlt években több ezer gazdálkodó egységes kérelmének beadásához nyújtottak segítséget a falugazdászok; aki igényli, idén is élhet ezzel a lehetőséggel.

Az idén a NAV újításának köszönhetően több mint 3,8 millió adózó mentesül a szja-bevallás elkészítésének terhe alól, az adóhatóság ugyanis kiállítja az érintettek bevallási tervezetét. Az őstermelők azonban – a szabályok miatt – kimaradnak a lehetőségből: nekik ebben az évben is saját maguknak kell elkészíteniük adóbevallásukat,
a kötelezettségnek a 16SZJA jelzésű nyomtatvány kitöltésével tehetnek eleget. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívta fel a figyelmet, hogy az őstermelőknek a 12-es lapot is elő kell venniük. Itt nyilatkozhatnak arról is, hogy az átalányadózást választják-e a következő adóévben – írja a Magyar Idők.

Nem árt figyelni a túlfizetésre: a nyomtatványon pontosan fel kell tüntetni, hogy az adófizető kéri-e az esetlegesen visszajáró adó teljes összegét. S az sem mellékes, hogy ha az őstermelőnek adófizetési kötelezettsége keletkezik, a bevallással egy időben, de legkésőbb a határidő végéig le kell rónia az összeget. Az elkészített dokumentum elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, vagy papíralapon is eljuttatható az adóhatóságnak, mégpedig május 22-éig.

Az agrárkamara tájékoztatása szerint március végén összesen 292 455 érvényes igazolvánnyal rendelkező őstermelő volt Magyar­országon. A NAK adatai szerint 2016 végéig 257 ezer kártyaalapú igazolványt igényeltek az őstermelők. A közös őstermelői igazolványok miatt ebbe a kategóriába 321 ezren tartoznak, ez a szám 38 ezerrel marad el a korábbitól.

Ezektől az adatoktól némileg különböznek a Nébih számadatai (tavaly több mint 358 ezer őstermelő volt). A különbség abból adódik, hogy
a Nébih táblázata azon őstermelőket tartalmazza, akiknek az adott évben legalább egy napra értékesítési betétlapjuk volt, míg a kamarai adat­bázis év végi, összegző adatokat mutat. Vagyis az utóbbi körbe csak azok kerültek be, akiknek az év végi összegzéskor is őstermelői státuszuk volt.

Szja-részletfizetési technikák
Adófizetési kötelezettség esetén részletfizetésre is van lehetőség (nem csak őstermelőknek):
• bankszámláról átutalással, a közlemény rovatban az adóazonosító jel feltüntetésével
• bankkártyával interneten, az ügyfélkapun keresztül az eBEV felületen
• bankkártyával a NAV ügyfélszolgálatain
• csekken – amely beszerezhető az ügyfélszolgálatokon; igényelhető a NAV honlapján
a CSEKK elnevezésű vagy a „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez” nyomtatványon; továbbá a 06-40/42-42-42-es telefonon. Határidők: az első részletre május 22. A továbbiakat a kérelmezett hónapok számától függően június 20-áig, július 20-áig, augusztus 21-éig, szeptember 20-áig, illetve október 20-áig kell megfizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!