Hírek

2017.04.11. 09:27

Kevesebb rizikót!

Címkék#Hírkereső

Évente 80 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak, és 30 ezren vesztik életüket a betegség miatt. Minden év április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot.

MW Központi Szerkesztőség

A dohányzásról való leszokás fontosságára, az egészséges testsúly megtartására, az alkoholfogyasztás veszélyeire, a túlzásba vitt napozás ártalmaira hívja fel a figyelmet a megújult Európai Rákellenes Kódex, amelyet tegnap mutatott be a Magyar Rákellenes Liga a nemzeti rákellenes napon.

A dokumentum az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája, a már 30 éves kiadvány a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében újult meg.

A daganatos betegségek többsége, ha időben felfedezik, gyógyítható, mégis, az Eurostat tavalyi adatai szerint az uniós tagállamok között tüdőrákban és vastagbélrákban Magyarországon halnak meg a legtöbben.

Magyarországon évente 80 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak, és 30 ezren bele is halnak a daganatos betegségek valamelyikébe – közölte a Világgazdaság.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy
a lakosságnak csupán 30-40 százaléka jár valamilyen szűrővizsgálatra.

Magyarországon eddig rendszerszinten két egészségügyi szűrőprogramot vezettek be, az emlő- és a méhnyakrákszűrést, ősztől a vastagbélrákszűrést is országossá teszik.

A programra, amelyhez a háziorvosok segítségét kérik, 6,57 milliárd forintot különítettek el. A szűrések mellett a legfontosabb a rizikótényezők csökkentése, mert így a daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne.

– Magyarországon a legdrágább betegségek top tízes listájára három daganatos megbetegedés is felkerült. A leukémia, az emésztőszervrendszer rosszindulatú daganatai és a mellrák is ezek között van – közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a Világgazdasággal.

Csak ezekre a betegségekre évente 175 milliárd forintot költ az egészségügyi kassza.

Az utóbbi tizenöt évben Magyarországon a daganatos megbetegedések térbeli megjelenése jelentős mértékben változott. Az ezredforduló idején Budapesten és Heves megyében haltak meg a legtöbben rosszindulatú daganat miatt, 2014-re viszont újabb övezetek alakultak ki.

Most már egészen Komárom-Esztergom megyétől Zala megye irányába, illetve Vas megyétől Baranya megyéig tart az a zóna, ahol a legtöbb rákbetegség miatti halálesetet regisztrálják. Az említett megyékben százezer lakosból több mint 360-an halnak meg rákban.

Új hatóanyagok a leukémiásoknak

Tizennégy új hatóanyag áll rendelkezésre limfómás és leukémiás betegeknek – mondta tegnap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója az M1-en. Ezek közül a hatóanyagok közül hat februártól, további nyolc pedig áprilistól vált hozzáférhetővé a betegek számára, külön igénylés nélkül, a kórházon keresztül. Méltányossági kérelem alapján már korábban is hozzáférhetőek voltak ezek a készítmények. Tavaly 960 beteg kapta meg ezeket a gyógyszereket, idén 1300-1600 beteg juthat hozzájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!