Hírek

2017.01.09. 08:20

Csütörtöktől enyhülhet az extrém időjárás

Címkék#Hírkereső

Megdőlt a hidegrekord!

BAMA

Vasárnapra virradóra a Pest megyei Tésán mínusz 28,1 fokot mértek, ezzel megdőlt az országos napi minimum hőmérsékleti rekord. Az OMSZ mérsékelte a vasárnapra kiadott figyelmeztetéseket, de igazi enyhülésre csak csütörtöktől lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint nemcsak az országos (1985-ben Romhányban mínusz 26,5 fokot mértek), hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt. A korábbi budapesti minimum-rekord 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Ferihegyen, így az új január 8-i napi fővárosi hidegrekord mínusz 18,6 fok lett. Egyébként ezen a napon az átlagos országos minimum mínusz 4,2 fok, most viszont mínusz 16,8 fok volt. Az abszolút hidegrekordot Magyarországon 1940. február 16-án mérték, Miskolc-Görömbölytapolcán ekkor mínusz 35 fok volt.

Mérsékelte az extrém hideg miatt vasárnapra kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint vasárnap késő estére jellemzően mínusz 15 és mínusz 6 fok közé hűlhet a levegő, de a fagyzugos helyeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.

Vasárnap megtalálták két ember, egy férfi és egy nő holtestét Zuglóban. Az ORFK közrendvédelmi főosztályának vezetője elmondta, hogy egy üres telken holtan talált két hajléktalan ember halálra fagyott. Lakatos Tibor szerint sajnos nem egyedi esetről van szó, akkor tudnak segíteni, ha látják, hogy baj van, vagy értesítést kapnak krízishelyzetben lévő rászorulókról.

Az extrém hideg időjárás miatt közterületen 36, magánlakásban vagy ahhoz tartozó magánterületen pedig 17 esetben intézkedtek két nap alatt a rendőrök – mondta Lakatos Tibor. Hangsúlyozta, hogy a rendőrség mind az állampolgárok, mind saját munkatársai biztonságáról gondoskodik. Az ezredes kitért arra, hogy a rendőrség a hideg időben munkatársai védelméről is gondoskodik. Folyamatosan ellátják őket forró védőitallal, teával; a parancsnokok különös figyelemmel ellenőrzik, hogy a szabadban huzamosabb ideig dolgozók öltözete megfelelő-e, a szolgálati járművekben pedig takarókat helyeztek el. A határ mentén szolgálatot teljesítők kötött téli sapkát, zselés kézmelegítőt, védőitalt és C-vitamint kapnak, továbbá a váltások is gyakoribbak. A rendőrök olyan fűtött sátrakban tudnak pihenni, amit a honvédség üzemeltet.

A rendőrök mellett az extrém hideg idő miatt a budapesti polgárőrök is megerősített létszámban járőröznek, és felkeresik a fűtetlen lakásokban élőket, valamint a közterületen tartózkodó hajléktalanokat és forró teával, valamint takarókkal segítenek átvészelni a különösen fagyos éjszakákat. Ha szükségesnek, értesítik az utcai szociális munkát végző szolgálatok munkatársait, illetve a mentőket.

Czibere Károly szerint kiállja a próbát a hajléktalanellátó-rendszer. Emlékeztetett arra, hogy az előző kormányzati ciklus közepén történt férőhelybővítés óta nem volt olyan hideg tél, mint a mostani, így ez az időszak a legkeményebb „nyomáspróbája” a rendszernek. A szociális államtitkár szerint a vidéki szolgáltatók többsége elérte a 100 százalékos kihasználtságot, ám senkit sem küldenek el, mindenkinek biztosítanak helyet. Budapesten még „bőséggel vannak helyek” - tette hozzá. A diszpécserszolgálatokon keresztül a napokban az átlagos bejelentésszám háromszorosa futott be a szolgáltatókhoz, sohasem volt ennyi az elmúlt években. A politikus arra kért mindenkit, ha kihűléssel fenyegetett embert lát, vagy ilyenről tud, tegyen bejelentést a menhely.hu-n található elérhetőségek valamelyikén.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vasárnap megnyitotta budapesti országos központjának tanácstermét is a hajléktalanok elhelyezésére. A fővárosban a hétvégén napközben is nyitva tartottak az éjszakai menedékhelyek és az esti órákban sem zártak be a nappali melegedők. A máltai intézményekben senkit nem utasítanak el helyhiány miatt, és ha a szállók megtelnek, a szervezet újabb krízisférőhelyeket nyit.

Salgótarján A távhővezeték sérülése miatt Salgótarjánban 680 lakás és számos közintézmény maradt távfűtés és melegvíz-szolgáltatás nélkül. Estére helyreállították a hibát, így újraindult a távfűtés, a felfűtött lakások addigra nem hűltek ki.

Magára hagyott gyerekek az autóban

Magára hagyta 19 utasát egy embercsempész a farkasordító, mínusz 20 Celsius-fokos hidegben egy autópálya melletti parkolóban Németországban, az osztrák határ közelében. A csempészett migránsok között öt kisgyerek is volt.

Ítéletidő több országban is

Románia egész területén sárga jelzésű (elsőfokú) fagyriadó van érvényben kedd reggelig a mínusz 10-16 foknál nem magasabb nappali hőmérséklet és az akár mínusz 25 fokot is elérő éjszakai lehűlés miatt. Lengyelországban hét halálos áldozatot követelt a rendkívül hideg pénteki idő, november elejétől pedig 53-an haltak meg a hideg miatt. Ausztria nyugati részén lavinaveszélyre adtak ki figyelmeztetést, a kétezer méter feletti területeken, ezért óvatosságra intik az ott sportolókat. Moszkvában mínusz 28,5 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet, de az orosz főváros közelében mértek 30 foknál is nagyobb hideget. Klinben mínusz 35,9 fokot mértek. A rendkívüli hideg miatt az orosz főváros repülőterein 80 járatot töröltek vagy halasztottak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!