Hírek

2017.01.16. 09:36

Az üzemanyag, a szesz és a dohány húzta fel az inflációt

Címkék#Hírkereső

A fogyasztói árak átlagosan 0,4 száza­lékkal emel­kedtek 2016-ban az előző évhez képest, decemberben pedig átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – jelentette a KSH.

BAMA

Az előző hónaphoz képest az árak átlagosan szintén 0,4 százalékkal nőttek decemberben. Az utolsó hónapban az éves maginfláció 1,7 százalék volt a novemberi 1,6 és az októberi 1,5 százalékot követően. A maginfláció több mint két éve nem volt ilyen magas.

A decemberi emelkedésben az üzemanyagok árdrágulása játszott döntő szerepet, de az élelmiszerek körében szintén gyorsult a drágulás. Az éves adatokat tekintve a szeszes italok, dohányáruk drágultak leginkább (2,3 százalékkal), de átlag fölötti mértékben emelkedett az élelmiszerek ára (0,7 százalékkal) és a szolgáltatások díja is (1,5 százalékkal).

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője idén éves átlagban 2,3 százalékos inflációra számít. A gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt azonban az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, jövő év elején pedig az idei áfacsökkentések elmúló hatása miatt az infláció már elérheti a 3 százalékos inflációs célt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!