Hírek

2014.12.02. 12:22

Tilos látogatni a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység erdőit

Az ónos eső miatt életveszélyes és siralmas a helyzet: több száz hektáron szinte nincsen ép koronájú fa. 400 méter fölé nem lehet menni.

MTI

Életveszélyes ezért tilos látogatni az erdőket a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység 400 méternél magasabban fekvő részein - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét.

Kedd reggelre sem javult a helyzet: folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő területen - írták.

Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt, Pilisszentlélek, valamint Pilisszentlászló térségében.

Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így továbbra is veszélyes egyebek mellett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt kedden is zárva tart a Budakeszi Vadaspark.

Kiemelték: a Pilisi Parkerdő munkatársai hétfő éjszaka és kedden már a hajnali óráktól dolgoznak az utak járhatóvá tételén. Budapesten húsz erdészeti szakember dolgozik a XII. kerületben és a Budakeszi út térségében.

A faállományban keletkezett kárról azt írták: még nehezen becsülhető meg az összeg, hiszen a legtöbb terület megközelíthetetlen, azonban több száz hektáron szinte nincsen ép koronájú fa. A Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatal fát a földig nyomott le a jég súlya. A kárfelszámolás költségeivel együtt több száz millió forintos kárra lehet számítani a Pilisi Parkerdőben.

A balesetveszély miatt a budai turistautakat az erdészek már hétfőn lezárták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!