Hírek

2014.12.03. 07:52

Ónos eső: a távközlés is akadozik

Elsősorban az áramkimaradások okoztak a távközlési szolgáltatásokban is problémát hétfőn és kedden, volt ahol leállt a tévéadás, vagy átmenetileg szünetelt a mobilszolgáltatás.

MTI

A Gerecse és Nagy-Hideg-hegy körzetében a MinDig TV és MinDig TV Extra adásában van kimaradás - közölte Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs vezetője kedden délután az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a Gerecse térségében az ónos eső miatt a fák tömegével dőltek ki, az áramszolgáltatás leállt. Az Antenna Hungária szóban forgó telephelye jelenleg megközelíthetetlen, így a társaságnál egyelőre nem tudják megmondani, hogy mikor állhatnak vissza a szolgáltatások ebben a körzetben.

Nagy-Hideg-hegyen szintén az áramszolgáltatás leállása okozza a tévéadás kimaradását. A szolgáltatás leállása ebben a körzetben a szolgáltató szerint valamivel kevesebb tévénézőt és ügyfelet érint.

A UPC szolgáltatása Pest megye néhány településén állt le a rendkívüli időjárás okozta áramkimaradás miatt. Az érintett települések között van például Gödöllő, Monor, Üllő, Kistarcsa, Kerepes és Mogyoród.
Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a cég és az érintett áramszolgáltató szakemberei közösen dolgoznak a hibák elhárításán.

A Telekomnál az áramellátás szünetelése okozott átmenetileg problémákat a társaság mobil bázisállomásainak működésében hétfőn és kedden, elsősorban Pest megye északnyugati és északi részén, a budai hegyvidék, a Pilis és a Börzsöny környékén - közölte a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága az MTI érdeklődésére. 

A legtöbb helyen, ahol még nem állt helyre az áramellátás, már sikerült újraindítani az állomások működését ideiglenes (aggregátoros) áramellátással. Kedden délután már csak három helyszínen van folyamatban az áramellátás pótlásának megszervezése ezzel az ideiglenes megoldással - közölték. Hozzátették, hogy az útviszonyok miatt egyes helyszínek nehezen megközelíthetők a hibaelhárító szakemberek részére is, ilyen esetekben a Telekom a katasztrófavédelem segítségét vette igénybe.

A Telenor mobilhálózatában számottevő szolgáltatás-kiesés nem volt kedd délutánig. A rendkívüli időjárás néhány helyen okozott áramszünetet a bázisállomásokon, de az érintett adótorony forgalmát a legközelebbi állomások is át tudják venni, ezért az ügyfelek többsége ilyenkor is a megszokott minőségben használhatja a Telenor mobilszolgáltatásait - tájékoztatta a társaság az MTI-t.

Hozzátették, hogy a szolgáltató hálózatfelügyelete nagyon gyorsan érzékeli ezeket az áramkimaradásokat, így szinte azonnal intézkedni tudnak a hiba elhárításáról. A végleges helyreállításig sem maradnak adótornyok áram nélkül, az energiaellátást ideiglenesen aggregátorok segítségével oldják meg.

A Vodafone szolgáltatása már csak a Gerecse térségében egy kisebb területen akadozhat - tájékoztatta a mobilszolgáltató sajtóosztálya az MTI-t. A szóban forgó területre még nem tudtak eljutni a Vodafone szakemberei, mivel azt nem engedte megközelíteni a katasztrófavédelem.

Hozzátettek: az extrém időjárási körülményekre felkészült a cég. Ott ugyanis, ahol áram kimaradás van, dízel aggregátorokkal biztosítják a Vodafone bázisállomásainak működését. A mostani nehéz időjárási körülmények miatt is - ahol nem volt áram - ez történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!