Hírek

2014.03.24. 09:00

Eltűnt utasszállító: tárgyak az óceánban

Egy kínai repülőgép személyzete gyanús tárgyat észlelt az Indiai-óceán déli részén.

MTI

Egy kínai repülőgép személyzete gyanús tárgyakat észlelt hétfőn az Indiai-óceán déli részén, abban a térségben, ahol műholdképek alapján az eltűnt malajziai utasszállító repülőgép darabjai lehetnek. A két nagyobb tárgy fehér és négyszögletes. Néhány kilométeres körzetben több kisebb valószínűsített roncsdarabot is észleltek.

Az IL-76-os típusú katonai szállítógép kínai személyzete jelentette a felfedezést és a pontos koordinátákat a kutatás ausztráliai parancsnoki központjának és a térségben lévő Hszüelung nevű kínai jégtörőnek, amely a helyszín felé vette útját. A kínaiak Ausztráliától újabb repülőgépek helyszínre küldését kérték.
   
A területet Ausztrália és Kína is kijelölte kutatás céljára vasárnap, mert műholdképek alapján azonosítottak ott úszó tárgyakat. Más országokból is jelezték, hogy Ausztráliától 2500 kilométerre nyugatra, vele egyvonalban roncsok láthatók az óceánban.
   
A francia külügyminisztérium szintén vasárnap közölte, hogy műholdjuk észlelt bizonyos gyanús tárgyakat, 2300 kilométerre Perthtől.
   

Az amerikai haditengerészet közben előkészíti egy olyan berendezés küldését a térségbe, amellyel repülőgépek fekete dobozát lehet felkutatni. A készüléket a csendes-óceáni parancsnokság fogja telepíteni, ha az ausztrál és a kínai kutatók repülőgéproncsokat találnak a térségben.
   
A Malaysia Airlines MH370-es Kuala Lumpúrból Pekingbe tartó eltűnt járatának fedélzetén 239 ember tartózkodott, kétharmaduk volt kínai utas. A Boeing 777-es típusú gépnek 16 nappal ezelőtt, március 8-án rejtélyes körülmények között veszett nyoma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!