Hírek

2013.09.03. 15:39

Hetvenkét település lovasa áll rajthoz a 6. Nemzeti Vágtán

A szeptember 20-22-i 6. Nemzeti Vágtán első alkalommal nemzetközi futamot is rendeznek - jelentették be kedden a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

BAMA

A múzeumban ünnepélyes keretek között kisorsolták a sorrendet, amely alapján részt vevő versenyzők felsorakoznak az előfutamokon. 12 előfutamot rendeznek szeptember 21-én. Minden futam első és második helyezettje jut tovább a másnapi középfutamokra - négy darab ötfős és egy négyfős középfutamot rendeznek. Ezek győztesei jutnak tovább a délutáni döntőre, melynek nyertese átveheti az elsőnek járó ötmillió forintos fődíjat és a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát.

Idén első alkalommal nemzetközi futamot is rendeznek. Magyarország meghívására - kihívására - hét ország lovasa vesz részt a versenyen: egyelőre Szlovákia, Szerbia, Kuvait, Katar, Málta, Kazahsztán és Oroszország szerepel az indulók között. Szeptember 22-én két előfutamot rendeznek, ezek első két helyezettje kerül be a nemzetközi döntőbe. A versenyzők a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Shagya-arab lovain indulnak. A lovasoknak két napjuk lesz összeszokni a sorsolás útján hozzájuk rendelt állatokkal. Magyarországot Fodor Ákos (Zamárdi) képviseli.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangoztatta, hogy a Nemzeti Vágta remek példa arra, milyen fontos a sport, azon belül is a lovassport támogatása. A rendezvény fontos szerepet játszik a nemzeti hovatartozás és az értékek őrzésében.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban közel húsz elővágtát rendeztek Magyarországon, illetve Székelyföldön és a Vajdaságban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!