Hírek

2013.06.06. 15:02

Baján nyolcvan embernek kell elhagynia lakhelyét

Baján a vártnál intenzívebb áradás miatt két szigetről mintegy nyolcvan embert kell kitelepíteni - mondta Baja polgármestere csütörtökön az árvízi védekezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

MTI

Zsigó Róbert közölte, hajnalban Baja-Dunafürdőről negyven embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget negyven lakójának pedig péntek reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét.

Hangsúlyozta: az önkormányzat különleges helyzetben van, mert nemcsak a mintegy nyolc kilométer hosszan elnyúló nyári gátakon kell a védelmet megszervezni, hanem a két és fél kilométeres fővédvonalszakasz is hozzá tartozik. A fővédvonalat folyamatosan figyelik, és remélik, hogy ott nem lesz probléma - fűzte hozzá.

A csaknem kilenc kilométer hosszú Nagy-Pandúr-szigeti gát 8,5 méter vízmagasságig védi településrészt, mivel azonban 9 méteres vagy annál nagyobb víztömeg várható a Duna tetőzésekor, a kitelepítésről kellett dönteni - indokolta a polgármester az intézkedést.

-------------------------------------------------------------------------
A Bács-Kiskun megyei árvízi híreket ITT olvashatja egybegyűjtve.
-------------------------------------------------------------------------

Az eredeti tervek szerint csütörtökön 14 órára tervezték Baja-Dunafürdő lezárását, de több mint 20 centiméterrel magasabb volt a reggeli vízállás az előre jelzettnél, ezért éjszaka elkezdték a kitelepítést, és reggel 8 órakor lezárták a területet.


Zsigó Róbert elmondta, hogy a lakosok kitelepítése után a nyári gátat egy helyen meg fogják gyengíteni azért, mert a lassú árasztás kevesebb kárt okoz, mint a hirtelen gátszakadás.

A Baja belvárosához tartozó Petőfi-szigeten több kilométer hosszan ideiglenes védművet építenek, ez a polgármester tájékoztatása szerint péntekre elkészül.

Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben 947 centiméteres vízállásnál sikerült a szigetet megmenteni az árvíztől.

Zsigó Róbert szerdán 700 centiméteres vízmagasságnál elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. Tájékoztatása szerint a másodfokút 800 centiméteres, míg a harmadfokút 900 centiméteres vízmagasságnál kell elrendelni.

Az MTI kérdésére elmondta: nem lehet még pontosan tudni, mekkora vízállás várható Baja térségében, de a mostani adatok elemzése alapján nem elképzelhetetlen, hogy Bajánál magasabb szinten fog tetőzni a Duna, mint 1965-ben, amikor 976 centiméter volt a legmagasabb vízállás.

Zsigó Róbert hozzátette: a védekezést megnehezítheti, ha esős, szeles idő lesz, mert az gyengíti az ideiglenes védműveket.

Az MTI tudósítója a Petőfi-szigeten azt tapasztalta, hogy szervezetten folyik a több kilométer hosszú ideiglenes védőgát építése. A teherautók folyamatosan szállítják a homokkal töltött zsákokat az ideiglenes védműhöz, amely már embermagasságú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!