Hírek

2013.03.29. 11:49

Idén könnyebb lakást vásárolni, mint az utóbbi évtizedben bármikor

Negyedik éve tart az árcsökkenés a lakóingatlanoknál. Az FHB Lakásárindex adatai szerint a 2012-es lakásárak 2,2 százalékkal (reál értelemben 7,4 százalékkal) alacsonyabbak az előző évi áraknál.

Világgazdaság Online

A lakáspiaci forgalom alacsony szinten stagnált, ha nem lett volna az év eleji végtörlesztés, nagy valószínűséggel az elmúlt 4 év minimumértékét regisztrálhattuk volna 2012-ben – írja kutatásában az FHB.

A 2012-re várható 94 ezer tranzakció alig harmada a 2003. évi csúcsértéknek. 2012 egészében kevesebb építés történt, mint 2011-ben.

Tavaly 10 600 új lakás adtak át Magyarországon, míg Budapesten ugyanebben az időszakban 1972 darabot. 2012-ben is nagyon alacsony a lakásépítések és az építési engedélyek száma.

Emelkedő kamattámogatás és lakásvásárlási kedvezmény

A „szocpolként” emlegetett lakásépítési támogatás újra elérhető az első lakásukat vásárlók számára. Ez az állami hozzájárulás 800 ezer forinttól indul, és a gyerekek számától, a lakás energetikai besorolásától, valamint a lakás nagyságától függően három millió forintot is meghaladhatja. Sajtóhírek szerint idén még tovább emelkedhet a támogatás nagysága és kibővülhet a felhasználhatósági köre („félszocpol”). A jelenleginél kedvezőbb támogatási lehetőségek legutóbb 2005-ben kínálkoztak.

Az idén januártól megemelt mértékű állami kamattámogatás a hitel futamidejének első 5 évében jár jelentős könnyebbséggel. Ebben az időben a fizetendő részletek közel negyedét lehet megspórolni. 6 millió Ft összegű, használt lakás vásárláshoz nyújtott hitel esetén az alábbi törlesztőrészletekkel lehet kalkulálni:

A tavalyi folyamatok folytatódhatnak

A rövid futamidejű kamatok csökkenésével az alternatív befektetési lehetőségek vonzereje csökkent, ami részben a lakáspiac felé terelheti a megtakarításokat. A keresleti oldalon azonban csak akkor várunk tartós erősödést, ha a jövedelmi folyamatok stabilizálódnak, a válság során meghatározóak a makrogazdasági tényezők.

A hitelkínálat növekedésére utal a hitelezési feltételek enyhülése, és a támogatási rendszer gyors bevezetése. A lakáskeresletet ezen túl továbbra is ösztönözheti, hogy a lakásárak alakulása kedvező vásárlási alkalmat kínál. A lakásárak az előző évtized első felének szintjére csökkentek, miközben a keresetek nőttek. A jövedelmek szintjének és a lakásárak pályájának eredőjeként 2013-ban könnyebb lakást vásárolni, mint az utóbbi évtizedben bármikor. A bérek és lakásárak szintje jelentősen eltér ugyan a fővárosban és országosan, ám az egymáshoz viszonyított arányuk, és az időbeli folyamatok nagyon hasonlóak - írja az FHB.

Az új lakások építésének mélypontja továbbra is erős korlátot állít a lakások kínálati oldalán, és emiatt ez a lakásárak alakulásának alsó támasza is egyben. A kínálati oldalon a kvótával szabályozott kényszerértékesítések egyelőre csak korlátozott mértékben befolyásolják a piac egészének irányát.
A továbbra is bizonytalan környezetben a tavalyit némileg meghaladó forgalom mellett, 2013-ban a lakásárak stagnálását várjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!