Hírek

2012.09.06. 15:49

Orbán az IMF-hitelről: ezen az áron, így nem

"Ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól - jelentette be a Fidesz-KDNP-frakció döntését csütörtökön a miniszterelnök a Facebook-oldalán. A kabinet a következő napokban egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot készít.

mti

Orbán Viktor mindezzel a napilapokban megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét - így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzösszegeket - ő maga is felsorolta a közösségi oldalon közzétett videó üzenetben.
   
Orbán Viktor közölte: "az IMF és az EU Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott feltételeit" a kormánypárti képviselőcsoport is végigvette Sárváron, "van tehát tudásunk most már arról, mit várnak tőlünk azok, akiktől egy biztonsági, pénzügyi garanciát szeretnénk igénybe venni".  Ezek a lépések viszont nem érdekei Magyarországnak, "ezért a frakcióülés arra az álláspontra helyezkedett, én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem" - mondta Orbán Viktor.


   
A Fidesz-KDNP-frakció sárvári tanácskozásán ezért arra hatalmazta fel a kabinetet, hogy egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot hozzon tető alá a következő napokban, "ezen fogunk dolgozni" - közölte a kormányfő.
   
A Magyar Nemzet csütörtöki számában írt arról, hogy megismerték a kormánypárti képviselők az IMF követeléseit, a honatyák szerda este Sárváron kaptak tájékoztatást a feltételekről, ezek a lap szerint a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése és pénzjuttatás a bankszférának.
A megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, amely az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét - tették hozzá.


Mit kér az IMF?

Az IMF júliusi, a kormány által titkosan kezelt levelében nem kérte a nyugdíjak csökkentését, vagy a vagyonadó bevezetését. A levélben kevés elvárás szerepel, az szja-átalakításra és a szociális kiadások áttekintésével kapcsolatban sincs szó konkrétumokról - írja az Index, a birtokába jutott levélre hivatkozva csütörtökön.
A hírportál ismertetése szerint az IMF levelében ugyanakkor szerepel például az Alkotmánybíróság hatásköreinek visszaállítása, az MNB-t sújtó, az EU által is kifogásolt tranzakciós adó eltörlése, a banki különadó és a telekomadó kivezetése. Egyben azonnali intézkedéseket sürgetnek, hogy teljesülhessen az idei és a 2013-as hiánycél is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!