Hírek

2012.09.17. 14:27

Lázár: négy évre szól majd a választási feliratkozás

Az előzetes választási feliratkozás nyomán létrejövő önkéntes választói névjegyzék négy évre szól majd, de flexibilis lesz - közölte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Lázár János elmondta, a 2013 szeptemberében induló feliratkozással a szavazók három voksolásra jelentkeznek majd be: az egyaránt 2014-re eső országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választásra.
   
Hozzátette, az új választási eljárási törvény - amelyet legkésőbb kedd reggelig a Ház elé terjeszt a Fidesz - részletszabályokat fog tartalmazni arra az esetre, ha egy fiatal a négyéves ciklus alatt tölti be a 18. életévét, vagy ha valaki kiesik a névjegyzékből.
   
A Fidesz elnöksége hétfő délután tesz pontot a még nyitott kérdésekre. Ezek között szerepel például a jelöltté válás mikéntje, amellyel kapcsolatban Lázár János - mint elmondta - azt fogja indítványozni, hogy szűnjön meg az ajánlószelvény-gyűjtés, ezzel ugyanis szerinte egyszerűsödne a rendszer. A helyébe lépő eljárásra nemzetközi példák alapján tesznek majd javaslatot - közölte, a lehetséges megoldások között pedig példaként említette néhány száz aláírás összegyűjtését, továbbá, hogy a már parlamenti pártoknak ne kelljen aláírást gyűjteniük a jelöltállításhoz, a kauciót, illetve korábbi országgyűlési képviselők vagy közéleti személyiségek ajánlását.
   
"Sokkal könnyebb lesz jelöltté válni, mint volt az elmúlt 22 esztendőben" - ígérte a politikus, aki szerint a választásokat megelőző 30 napos kampányban a szavazók bölcs döntést tudnak majd hozni.
  

A cél az, hogy a parlament novemberben elfogadja az új választási eljárási törvényt - jelezte az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!