Hírek

2012.09.04. 14:25

Kiadatás: az örmények a tudományos életben is szakítottak velünk

Az Örmény Tudományos Akadámia felfüggesztette kapcsolatait az MTA-val, a magyar Akadémia reméli, hogy mielőbb újra folytatódhat az együttműködés.

mti

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) reméli, hogy az örmény akadémia döntése a kapcsolatok felfüggesztéséről rövid időre szól, és tudományos együttműködésüket mihamarabb "a korábbi baráti szellemben" folytathatják - közölte az MTA titkársága kedden. Mint írták, a sajtóból értesültek arról, hogy az Örmény Tudományos Akadémia "kénytelen felfüggeszteni kapcsolatait" az MTA-val, mert a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot.

"Örmény tudóstársaink helyzetét megértve és velük együtt érezve sajnálattal vesszük tudomásul" a hírt - olvasható az Akadémia közleményében.     Az MTA szerint Ramil Safarov kiadása Azerbajdzsánnak jogi, politikai és lelkiismereti kérdés. A körülmények jogi szempontjait nemzetközi jogászok részletesen elemezték a sajtóban is, politikai nyilatkozatot pedig - ahogyan korábban sem - az Akadémia nem tesz - írták. Úgy fogalmaztak: a lelkiismereti megnyilvánulás "mindenkinek személyes ügye, amelyet az MTA tagjai mind a magyar hatóságok, mind örmény tudóstársaik irányába egyénileg tesznek meg".

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!