Hírek

2012.09.13. 05:35

Ilyen lett az új iPhone

Bemutatta új okostelefonját, az iPhone 5-öt az Apple amerikai informatikai óriáscég szerdán.

MTI

Az okostelefon legújabb csúcsverziója a tavaly ősszel piacra dobott elődjénél gyorsabb, keskenyebb, és nagyobb a kijelzője, valamint képes 4G-vel csatlakozni az internethez. Az új készüléket Tim Cook Apple-vezérigazgató mutatta be a cég kaliforniai székhelyén. Cooknak - aki a tavaly elhunyt vállalatalapító Steve Jobsot váltotta a társaság élén - hatalmas nyomás alatt kell továbbra is az informatikai cégek élvonalában tartania a vállalatot, áll az MTI beszámolójában.

Az új iPhone-nak négy colos "retina" kijelzője van és 20 százalékkal könnyebb, mint az iphone 4S modellje. Az informatikai óriás szerint ráadásul az új modell a legvékonyabb okostelefon a világon. Nem szállt be ugyanakkor abba a versenybe az iPhone, ami a mind nagyobb képernyők terén volt tapasztalható az elmúlt időszakban. Az Apple készülékével szemben például a Samsung nyáron bemutatott Galaxy S III-nak, közel 5 colos a képernyője. Az új telefon hardvere ugyanakkor "nagyot szólhat", a bemutatót idéző amerikai sajtóbeszámolók szerint a processzor kétszer olyan gyors lesz, mint az előző készüléknél, köszönhetően az új A6 nevű chipnek.



Az iPhone 5 kamerája is jóval fejlettebb lesz, mint a 4S-é volt, nagyobb felbontásra lesz képes, továbbá gyenge fényviszonyok mellett is jó minőségű képeket lehet majd vele készíteni. Újdonság lesz, iSight kamera jóvoltából, hogy videó rögzítése közben is lehet fotót készíteni a telefonnal.

A bemutató kapcsán napvilágot láttak az amerikai árak is, melyek sajnos köszönőviszonyban sem lesznek a magyarországiakkal. A helyi mobilszolgáltatóknál a 16GB-os iPhone 5 alapára 199 dollár lesz, az egy évvel ezelőtt piacra dobott iPhone 4S 16 gigás verziójának árát 99 dollárra csökkentik, míg ugyanennek a szériának a 8 GB-os verzióját két éves szerződéssel már ingyen megkapják az ügyfelek. Ugyanakkor az 5-ös széria nagyobb memóriával rendelkező készülékei ára is ismert, hiszen a 32 GB-os 299, míg a 64 gigás 399 dollár lesz majd.

Az Apple abban reményben mutatta be a legendás okostelefon új verzióját, hogy ismét élre törhet a minden eddiginél kiélezettebb versenyben. A vállalat tervei mindenestre igen impozánsak, hiszen a 4S tavalyi, rekordot jelentő első féléves eladásait jóval túlszárnyaló számokat várnak. Az elődből a piacra lépést követő 6 hónapban 37 millió fogyott, míg az 5-ös szériánál 45 millió darabos eladással számolnak. Igaz már az is felmerült, hogy a készülék hiánycikk lehet, így akár gyengébb eladási számok is lehetnek végül.

A tőzsde különösebb izgalom nélkül fogadta a bemutatót. Az augusztus közepe óta 5 százalékkal dráguló Apple papírok szerdán minimális mértékben csökkentek, igaz a történelmi rekordot jelentő múlt pénteki 680 dolláros ártól alig marad el a szerdai 660-as szint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!