Hírek

2012.09.19. 17:35

Háromszáz órán védekezhet Karadzic a vádak ellen

Hatszáz órát kért, de csak háromszázat kapott Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori politikai vezetője arra, hogy felvonultassa a védelem tanúit az ellene folyó perben a hágai székhelyű ENSZ-törvényszéken.

Forrás: MTI

Médiajelentések szerint az egykori Jugoszlávia területén elkövetett súlyos bűncselekményekben eljáró törvényszék szóvivője, Nerma Jelacic közölte: mivel a vád képviselőinek kezdeményezésére 299 óra 27 percen át folyt a májusban lezárult tanúmeghallgatási szakasz, Karadzic is csak háromszáz órát kap.

Karadzic ellen népirtás és más háborús, illetve egyéb emberiesség elleni bűncselekmények vádjával folytatnak büntetőeljárást. Az önmagát védő vádlott október 16-án kezdheti meg a mellette szóló tanúk kikérdezését a bizonyítási eljárás keretében. Ugyanazon a napon kezdődik Hágában Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezető büntetőügyének tárgyalása.

A most 67 éves Karadzic az 1992 és 1995 között dúló boszniai háború után 13 éven át bujkált. 2008 júliusában Belgrádban elfogták, a szerb hatóságok ezután kiadták őt Hágának. A törvényszékkel való szerb együttműködés az egyik feltétele volt annak, hogy Belgrád előreléphessen az európai integrációs folyamatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!