Hírek

2012.08.19. 09:11

Százharminc kilós a nemzet kenyere

Sepsiszentgyörgyön, a Diószegi pékségében sütötték meg azt a 130 kilós kenyeret, amelyet "a nemzet kenyereként" szelnek meg a szolnoki augusztus 20-i ünnepségen.

mti

A kenyér 174 kilogramm nyerstésztából készült és nyolc óra alatt sült meg. A kenyértésztát egy több mint 20 kilós péklapáttal hat ember vetette be a téglakemencébe. A megsült kenyér kiemelése is meglehetősen nehéz volt, bár a készítőknek már nagy gyakorlatuk van a hatalmas kenyerek sütésében. Legutóbb április végén, a Szent György-napokra sütöttek egy száz kilósnál nehezebb kenyeret Diószegi László pékségében.
   


"Azokkal osztjuk meg kenyerünket, akik hozzánk tartoznak, akikkel egyformán gondolkodunk és érzünk" - fogalmazott Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, aki egy székely zászlóval borította le a traktorkerék méretű kenyeret. Hozzátette: úgy érezték, hogy a vidékre jellemző székely hagyományok szerint készült kenyeret kell küldeniük Magyarországra, a nemzeti ünnepre.

"Ilyen módon Háromszék, Székelyföld és Erdély is szervesen jelen lesz a mindannyiunkat összekötő eseményen" - fogalmazott Tamás Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!