Hírek

2012.08.29. 19:31

Nem indulna 2014-ben az MSZP?

Kolláth azt mondta, eljöhet az a helyzet, hogy a demokratikus ellenzéknek meg kell fontolnia a választási részvételt.

MTI

A választási rendszer átalakítása során eljöhet az a helyzet, hogy a demokratikus ellenzéknek meg kell fontolnia a választástól való távolmaradás lehetőségét – jelentette ki Kolláth György alkotmányjogász szerdán Szegeden.

El kell azon gondolkodni, a demokratikus pártoknak szabad-e olyan versenyben részt venniük, melyen az egyik induló százméteres síkfutásban, a másik száztíz méteres gátfutásban áll rajthoz – mondta az egyetemi tanár Ujhelyi Istvánnal (MSZP) közösen egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.
   
„Világosan meg kell mondani: csinálhatok választási eljárási törvényt magatoknak, de az a tiétek, egyétek meg, nem veszünk részt benne” – fűzte hozzá.
   
Őrült politikai kockázatai vannak, ha egy választáson csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik indul, de ez még mindig tisztább helyzet, mintha valaki odaáll pofozógépnek – fogalmazott a professzor.
   
Amennyiben a demokratikus, szabad, az esélyegyenlőségre, a jóhiszemű joggyakorlásra tekintettel lévő szavazás lehetősége meghiúsul, azzal Magyarország kiírja magát a komolyan vehető jogállamok sorából, annak minden gazdasági következményével – hangsúlyozta Kolláth György.
   
Ujhelyi István az MTI-nek nyilatkozva, Kolláth György választásoktól való távolmaradással kapcsolatos felvetéséről elmondta, ennek lehetőségét két hónappal ezelőtt diplomaták körében már említette. Ez nagyon komoly megütközést keltett, de nem a mondandó maga, hanem annak a súlya - tette hozzá.
   

Az Országgyűlés szocialista alelnöke a politika gyakorlati szempontjából is egyetért a Kolláth György által alkotmányjogászként előadott érvekkel. „Olyan versenyen elindulni, ahol mi csak legitimizálunk egy antidemokratikus intézményrendszert, ez megfontolandó” - tette hozzá.
   
A politikus úgy véli, a demokratikus pártoknak annál erőteljesebb eszközökre van szükségük, mint, hogy a parlamentben a hajnal kettőkör tartandó vitában három percben elmondják, nem tetszik az új jogszabály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!