Hírek

2012.04.14. 16:01

Uniós foglalkoztatás: sereghajtó magyar régiók

Miskolc és Debrecen térsége az unió legsúlyosabb gazdasági helyzetű régiói között szerepelnek.

A munkanélküliség mértékét tekintve a legsúlyosabb helyzetű hazai régió az Európai Unióban is a sereghajtók közé tartozik: Észak-Magyarország tavalyelőtt holtversenyben a 249–250. helyen állt a közösség 27 tagállamának 271 régiója között – számolt be a HVG.hu. A Miskolc központú térség a foglalkoztatási problémáival az észak-spanyolországi Asztúriával volt 2010-ben éppen azonos szinten. A másik kiugróan rossz helyzetű itthoni vidék, a 14,5 százalékos munkanélküliséggel sújtott (Debrecen központú) Észak-Alföld a régiók listáján a Szeveroiztocsen (északkeleti) bolgár körzettel osztozott a 245–246. helyen.

A legjobb helyzetű hazai körzet, Közép-Magyarország 8,9 százalékos rátával az európai középmezőnyhöz tartozott, konkréten a 149–152. helyen állt a Párizsi-medencében fekvő Ile-de-France, illetve a Berlin melletti délnyugat-brandenburgi tartomány társaságában.

A 2010-es 9,7 százalékos uniós munkanélküliségi átlagnál valamivel ugyancsak jobb eredményt felmutatni képes Nyugat-Dunántúlt a maga 9,2 százalékos rátája az uniós lista 158. helyére pozícionálta. A Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyéből álló körzet ezzel az eredménnyel Nyugat-Walesszel került azonos kategóriába – derül ki a KSH által közzétett legfrissebb Területi Statisztikai Évkönyvből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!