Hírek

2012.04.14. 11:14

Nagy Imre szobra sincs már jó helyen?

Kövér László lapinterjúban említette meg Nagy Imre szobrának elmozdítását a Vértanúk teréről. Lendvai Ildikó közleményben tiltakozik.

MTI

Miután Károlyi Mihály, az első magyar köztársasági elnök szobrát már "dicstelen módon eltávolították" a helyéről és József Attila szobrát is el akarják szállítani, Kövér László házelnök, megbízott köztársasági elnök most Nagy Imre szobrát mozdítaná el - közölte Lendvai Ildikó szombaton.
   
A szocialista képviselő közleményében úgy fogalmaz, hogy még el sem ült a Károlyi- és a József Attila-szobor sorsa miatti vihar, a Fidesz "máris tovább randalírozna történelmi szobraink körül".  A politikus szerint a József Attila-szobor eltávolításának egyetlen magyarázata a költő világától való távolságtartás mellett a gyerekes dac: "a kormánypártok képtelenek visszavonulni az egyszer már meghozott, nyilvánvalóan rossz döntésüktől, amellyel saját fejükre is csak bajt hoztak". Hozzáteszi: Kövér László egy a Heti Válasznak adott interjújából az is kiderül, hogy "a szégyenteljes történetnek nincs vége", mert a házelnök abban felveti, hogy Nagy Imre szobrát is el kellene mozdítani a Vértanúk teréről, és máshova vinni.

Kövér László lapinterjúban mondta el, hogy reményei szerint a Kossuth tér átalakítása nyomán eltávolított Károlyi-szobor helyére a Tisza Istvánt ábrázoló alkotás kerül majd, amely 1945-ig állt ott. Kövér kifejtette, hogy bár a Vértanúk terére - ahol a Nagy Imre-szobor áll - szigorúan véve a Kossuth tér rekonstrukciója nem terjed ki, mégis megfontolásra érdemesnek látja, hogy a Kossuth tér és a képviselői irodaház közötti térségben emléket állítsanak "a nemzethez kötődő, jobb- és baloldali, valóságosan progresszív történelmi szereplőknek". Mint mondta, erre a területre vinné Kovács Béla - a Kossuth térről szintén elkerülő - emlékművét, hozzátéve, hogy ide kerülhetne Nagy Imre szobra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!